Поки українці чубляться, олігархи заробляють

28 травня 2011, 10:52
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
891

На фоні протистоянь 9 травня у Львові чергова афера влади залишилася непоміченою


Поки країна була зайнята обговоренням подій 9 травня у Львові поза увагою суспільства залишилася інша резонансна подія – рішенням Верховної Ради від 12.05.11 був ухвалений законопроект № 8351«Деякі питання списання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію».

Цими «деякими питаннями» виявилося списання 24 млрд. грн. (!) боргових зобов’язань перед державою підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК). Тут варто зауважити, що у законопроекті під підприємствами ПЕК маються на увазі облгази, переважна більшість яких знаходиться у приватній власності.

85% усіх облгазів контролює славнозвісний бізнесмен Дмитро Фірташ, 10% інший акціонер RosUkrEnergo Іван Фурсін (дет. на http://www.gasua.com/ru/news/561.html ).

Крім цього, за даними тижневика «Дзеркало тижня», також передбачається списати заборгованість між самими підприємствами ПЕК на суму понад 27,8 млрд. грн.

Отже виходить, що загальна сума списуваної з підприємств ПЕК заборгованості перед державою (ДК «Газ України» і НАК «Нафтогаз» як держпідприємствами) становить близько 52 млрд. грн.

Уявіть собі на хвилинку цю суму! Скільки можна було б замінити труб зі ці гроші чи врешті-решт направити їх на енергозберігаючі технології. А так вони осіли у кишенях конкретних людей.

А тепер саме найцікавіше.

При формуванні тарифів на житлово-комунальні послуги для населення кожна область України виходить зі своїх, фактично нікому не відомих розрахунків. Але один параметр є спільним для всіх – врахування у тарифі суми на погашення існуючої заборгованості надавача послуг (у нашому випадку- облгазів).

Іншими словами, рішенням ВР від 12 травня облгазам (читай олігархам) заборгованість списали, а населенню – ні. Правди ради у законопроекті йдеться про те, що отримані відповідні кошти від населення повинні піти на якісь інвестиційні проекти підприємств ПЕК. Але хто і як це робитиме – невідомо.

Таким чином, у мене виникає питання, чи не було 9 травня у Львові спланованою акцією в тому числі й для відволікання уваги суспільства від рішення Верховної Ради?

Мені невідомо, чи підписав уже В.Янукович цей законопроект. Проте сумнівів у цьому в мене не виникає по одній простій причині – суб’єктом законодавчої ініціативи виступила Партія регіонів.

Отже, поки українці чубляться між собою, олігархи заробляють мільярди…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.