Замінивши суддю, влада виграє справу Тимошенко

27 липня 2011, 09:07
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
706

Нерви судді Кірєєва по-трохи здають...



Підсудна Тимошенко та її захист виявилися більш стійкими та підготовленішими до судового процесу, ніж обвинувачувальна сторона. Все частіше суддя Кірєєв почав припускатися помилок та вдаватися до неприпустимих дій. Це стало результатом провокативної поведінки Тимошенко і її групи підтримки, а також обраної ними захисної тактики, спрямованої на дестабілізацію судового процесу та зведення його до театрального шоу.

Постійні видалення із залу депутатів БЮТ, їх сутички із бійцями "Грифону", нечіткі відповіді обвинувачувальної сторони на аргументи Тимошенко - це ті речі, які укріплюють думку пересічного українця в необ'єктивності суду над Тимошенко і його неправовій основі.

Разом з тим, схоже, влада все-таки прагне результативного завершення справи Тимошенко. Про мотиви можна говорити багато, але очевидним тут є превалювання політичного чинника, покликаного таким чином нейтралізувати небезпечного опонента.

У цій ситуації хотілося б порадити владі - дайте час захисту Тимошенко для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. Цим вбиваються відразу два зайці.

По-перше, такий крок ламає стратегію захисту Тимошенко і позбавляє їх одного з головних козирів. Це унеможливить подальшу зміну адвокатів, головна мета якої - затягування процесу.

По-друге, це позбавляє захист Тимошенко аргументу в Європейському суді з прав людини. Протягом судового процесу вже настільки критично порушено процедурні моменти, що дальше вже нікуди. І хоча Європейський суд не зможе скасувати майбутнє рішення Печерського суду, порушення прав підсудної, зокрема стосовно можливості ознайомлення із матеріалами справи, може стати підставою для європейців змусити українську владу переглянути судове рішення.

Хронічне ігнорування суддею Кірєєвим клопотань адвокатів Тимошенко підриває довіру громадян щодо об'єктивності судового процесу. А не до кінця зрозуміла пошпішність суду може в кінцевому результаті зіграти із владою злий жарт.

Ще більш ефектним кроком влади могло б стати рішення про відвід судді Кірєєва. Повністю скомпроментований в очах суспільства суддя не здатний буде винести справедливе рішення.

Замінивши Кірєєва, влада отримала б можливість "перегрузити" судовий процес і перевести його у правове русло. Також це б дещо зв'язало руки Тимошенко, принаймні стосовно її поведінки та висловів у суді.

Зміну судді у справі Тимошенко вітала би й громадськість, позитивно сприйняли би й закордонні спостерігачі. Правда, в юридичних колах говорять, жоден суддя в Україні по власній волі не хоче братися за справу Тимошенко. Кажуть, невдячна це справа.

Однак, якщо вже суддя Кірєєв опинився у цій ролі, то повинен був належно її виконувати. Як би там не поводилася Тимошенко чи її адвокати, у судді є одна, але 100% виграшна позиція - дотримання українського законодавства. Зрештою, це його прямий обов'язок.

А так, виходить не суд, а судилище...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.