Що, вибори?

03 серпня 2011, 07:55
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
689

Те, що українські політики практикують мати подвійне громадянство, відомо уже давно Це в них своєрідний спосіб захисту. А факт порушення цим Конституції України особливо нікого не бентежить.

Вчорашня звістка про те, що мер Києва Леонід Черновецький є начебто громадянином Ізраїлю, попри свою сенсаційність, для влади новиною не стала. Сподіваюся, ніхто не думав, що ця інформація здивувала правоохоронні органи. Чи, можливо, хтось вважав, що Янукович, Тимошенко чи Ющенко не знали про подвійне громадянство Черновецького? Було б наївно, адже «мер всіх киян» став «чужим» ще в 1994 році.

Тому в цій ситуації слід проаналізувати, чому ця інформація вилізла саме зараз. Адже, як вчора в ефірі 5 каналу заявив регіонал Олійник, якщо ізраїльське громадянство Черновецького підтвердиться офіційно, його позбавлять українського. А це означає позбавлення його посади мера Києва і дострокові вибори.

Особисто я вважаю, що ймовірність проведення у Києві виборів восени цього року є надзвичайно низькою.

По-перше, голова КМДА О.Попов, якого Партія регіонів планує висувати на посаду мера Києва, поки не зміг обійти за рівнем підтримки Віталія Кличка. А варіант висування лідера Блоку Кличка, як єдиного кандидата від влади, не задовольняє ні самого Кличка, ні чинного голову міськадміністрації.

По-друге, на кінець року заплановано відкриття ряду великих об’єктів, які перебувають на завершальній стадії будівництва й активно фінансуються із державного бюджету. Зокрема, нової станції метро «Виставковий центр». Це могло б додати владі електоральних балів, у разі якщо б вибори проходили 2012 року.

По-третє, логічним для влади з точки зору фінансового та організаційного забезпечення було б поєднання виборів у Києві разом із парламентськими у 2012 році. До речі, схоже, прихильників цієї ідеї в рядах регіоналів все-таки більше.

Разом з тим, є й підстави для влади, й особисто О.Попова, ставити питання про дострокові вибори мера Києва і депутатів Київради вже цього року. Справа у тому, що голові КМДА не вдалося повністю взяти під контроль депутатів Київради. Призначення Гереги на посаду секретаря Київради ситуацію покращило, але до кінця не вирішило. Тому ненадійна провладна більшість у Києві не дає змогу Попову і Адміністрації Президента спокійно реалізовувати заплановане.

Також в експертному середовищі, як доказ можливості проведення у Києві восени дострокових виборів, обговорюється активне формування виборчих штабів Партії регіонів та підбір людей для роботи на виборчих дільницях.

Крім цього, для багатьох аналітиків стала показовою несподівана участь президента Януковича у презентації Стратегії розвитку Києва до 2025 року та широка резонансність цієї події.

Як би там не було, у партії влади є прихильники протилежних позицій. Одні вважають, що поки рейтинг влади остаточно не обвалився, треба брати Київ. Інші переконують, що це помилка, адже провал на виборах у столиці може дати серйозну тріщину у владній вертикалі.

Всередині влади теж відбувається постійна боротьба. В тому числі й по позиції виборів у Києві. А поява інформації про подвійне громадянство Черновецького є результатом цієї боротьби.

Чинний мер Києва виступає у питанні столичних виборів в якості обєкта, а не субєкта відносин. Поки що він, а точніше його відсутність, потрібна владі і Президенту. Якщо ж Янукович вирішить проводити вибори у Києві, Черновецького будуть використовувати вже іншим чином. Аж до порушення проти нього кримінальної справи…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.