Ефект несподіванки від Анатолія Хостікоєва

19 вересня 2011, 21:07
Власник сторінки
Філолог, журналіст
0
967

До 20-ї річниці незалежності України Театральна компанія «Бенюк і Хостікоєв» підготувала нову виставу «Люкс для іноземців».

Режисером постановки за однойменною комедією Девіда Фрімана став народний артист України Анатолій Хостікоєв. Анатолій Георгійович розповів «Дню», що пошук п’єси тривав досить довго, причому жанр майбутньої вистави не було визначено наперед: «Вибір драматургії – дуже складний момент. Якби це була хороша драма, я б зупинився на драмі, якби трагедія чи фарс – також. Йшлося про якісну драматургію. Я переглянув багато п’єс, серед них були хороші. Але треба було, щоб твір підходив Театральній компанії. Я знав, хто має бути головними героями, й шукав матеріал саме для цих акторів. Кожен режисер мріє, щоб у нього грали Богдан Бенюк, Василь Мазур, Наталя Сумська. На перший погляд, у п’єсі немає нічого особливого. Але, здається, я знайшов хід, завдяки якому вона звучатиме зовсім інакше. В ній є момент несподіванки, деякі фрази, які вказують на те, що можна знайти хід, який би цю несподіванку розкрив. Його я хочу приберегти для глядача. Для мене важливе значення має інтуїція. Поки що вона мене не підводила і є всі підстави сподіватися, що не підведе й зараз».

«Вистава буде акторською, – продовжує Анатолій Хостікоєв, – там немає ніяких грандіозних, режисерських ходів, але я переконаний в тому, що будуть акторські роботи, які відрізнятимуться одна від одної. Головне для акторів – бути внутрішньо рухливими. Це має бути солодка цукерка в гарній обгортці, але аж ніяк не пустушка».

Комедія переносить нас у 70-ті роки ХХ століття. Відчуття епохи посилює музика Джеймса Ласта. Пріоритети сучасності чужі для Анатолія Георгійовича. Зовні це красиві вивіски, але всередині – безодня злоби, ненависті, жаги до грошей. У своїй режисерській роботі він намагається відпочити від жахіть реального життя, звертаючись до  часів своєї юності, коли життя видавалося яскравішим, а люди – добрішими.

У «Люксі для іноземців» задіяні як актори, яких глядач мав можливість бачити в інших виставах Театральної компанії – Богдан Бенюк, Наталя Сумська, Василь Мазур, Ігор Рубашкін, Денис Мартинов, так і нові обличчя –Наталя Ярошенко та Анна Сирбу. «Наталку Ярошенко я помітив давно за її роботами в театрі Франка. Зараз складно знайти спільну мову з молодим поколінням, але є молоді актори, які ставляться до своєї професії з повагою й розумінням, що крім того, щоб бути талановитим, треба бути дисциплінованим. Дуже важливо не просто приходити на репетиції, а приходити з якимось своїми творчими поглядами, пропозиціями. Мені було дуже приємно, що Наталя погодилася на роль у цій виставі. Ми знайшли варіанти, щоб вона, не відриваючись від сім’ї й основної роботи, могла з нами працювати. Якщо людина професійна й зацікавлена, завжди можна знайти спільну мову. Аню Сирбу я не бачив ні на сцені, ні на екрані. Мені потрібна була яскрава, сучасна, незакомплексована і, разом з тим, талановита актриса. Ми з Наталею Сумською шукали виконавицю на цю роль улітку, в розпал відпусток, коли знайти саме таку актрису було важко. Дзвінок до Ані довів, що якщо є бажання, можна подолати будь-які перешкоди. Актор завжди мусить бути готовий, він не може чекати випадку. На мою думку, Аня зараз готова до того, щоб увійти у виставу, вона красива, талановита, але головне – в неї є бажання працювати. Тому це невипадкові люди в нашій театральній компанії. Це обдуманий крок. Безумовно, планувалася участь Дарини Мамай, але в її житті сталася більш важлива подія – вона народила доньку. Дарина зайнята в «Задунайці за порогом». Ця вистава вже зроблена, тому, коли ми будемо її грати, вона повернеться. А цей спектакль існуватиме так, як існує зараз. Поки що немає потреби когось змінювати. Думаю, що цим складом ми й будемо працювати», – розповідає режисер.

Анатолій Георгійович не виключає залучення до подальших проектів Театральної компанії відомої співачки, зірки «Білої ворони» Юлії Войс: «Юлія починала себе як актриса саме в нашій театральній компанії. В неї не лише потенціал співачки з чудовим голосом, а й драматичний талант. Якщо з’явиться така п’єса, де можна було б її задіяти, то я, не замислюючись, запрошу її. На мою думку, подальший розвиток Юлії Войс якраз в тому, щоби вона не замикалася у співочій кар’єрі, а продовжувала розвиватися як актриса».

Анатолій Хостікоєв спочатку й сам примірявся до однієї з центральних ролей, з якою й пов’язаний обіцяний ефект несподіванки. Проте потім запросив на цю роль свого франківського колегу, заслуженого артиста України Василя Мазура. Сам Анатолій Георгійович повернеться на сцену, як тільки повністю одужає. Сподівається, що це станеться найближчим часом.

Автор художнього оформлення вистави – Андрій Романченко, який вже співпрацював з Театральною компанією в «Задунайці за порогом». Як обіцяє пан Андрій, для акторів буде створено таке середовище, яке дасть можливість максимально проявити свою індивідуальність, майстерність, бачення матеріалу.

Від останньої прем’єри Театральної компанії, «Задунайця за порогом», минуло три роки. За словами Анатолія Хостікоєва, основною проблемою таких затримок є відсутність спонсорських коштів. Цього разу спонсором виступила компанія «Миронівський хлібопродукт» (ТМ «Наша ряба). «Зараз дуже важко знайти людей, які розуміють, що треба вкладати гроші в мистецтво і в театр зокрема. Дякувати Богові, знайшлися люди, які допомогли нам здійснити постановку в цьому сезоні. А в попередні роки не було таких контактів і можливостей. Та й, скажу відверто, важко щороку випускати виставу в дачний період, коли всі відпочивають. А ми ж працюємо в літні місяці. Це важко й фізично, й морально, актори потребують відпочинку. Це також одна з причин того, що ми не випускаємо нову виставу кожен рік», – поділився Анатолій Георгійович. Відсутність коштів стоїть на заваді й перетворенню Театральної компанії в стаціонарний театр: «Потрібні люди, які були б зацікавлені, щоб у Києві утворився ще один театр. Але думаю, що з теперішнім ставленням до культури цього не станеться найближчим часом».

Після прем’єри в Києві, яка відбудеться 20, 21 та 22 вересня на сцені Театру російської драми імені Лесі Українки, планується гастрольний тур десятьма обласними центрами України. Першими традиційно стануть Львів та Івано-Франківськ. На думку Анатолія Хостікоєва, вистава буде зрозумілою скрізь, адже там порушуються питання буття. «Мені здається, що після цієї п’єси люди зрозуміють, що життя прекрасне, несподіване, яскраве, треба тільки дивитися на нього позитивними очима, принаймні намагатися, тоді буде набагато цікавіше», – вважає режисер.

Окрім нової вистави, Театральна компанія випустила комплект DVD із записами усіх п’яти попередніх спектаклів як підсумок своєї творчої діяльності за останні десять років. Це видання є не комерційним, а, швидше, іміджевим проектом. Його можна буде придбати під час вистав компанії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.