День протестів

17 січня 2011, 20:18
Власник сторінки
Філолог, журналіст
0
533

Про акції на Банковій 17 січня

Сьогодні перед Адміністрацією Президента з самого ранку було людно. О 10 годині відбулася чергова акція протесту проти політичних репресій, зокрема проти переслідування учасників податкового Майдану. Організатором заходу виступила група підприємців на чолі з Олександром Данилюком.

У натовпі з півтори сотні осіб, який мітингував на Банковій, основну масу становили особи з прапорами Європейської партії України Миколи Катеринчука. Більшість людей з прапорами аж ніяк не були схожі на партійних активістів. Серед мітингувальників було декілька народних депутатів – бютівці Михайло Волинець та Андрій Павловський і нунсівці Олесь Доній та Андрій Парубій.

Пікет розпочався з «надзвичайної» ситуації. Коли протестувальники збиралися під будівлею на Банковій, їхній координатор Олександр Данилюк раптом знепритомнів, упав і травмував обличчя. Майже півгодини йому надавали допомогу в машині швидкої. Що це було насправді – піар-хід для привернення уваги журналістів чи дійсно проблеми зі здоров’ям – невідомо.

У своїх виступах учасники акції засудили репресії проти учасників Майдану та представників організації «Тризуб». Лунали вимоги до влади припинити репресії. Організатори заходу закликали людей зібратися 22 січня на Софійському майдані, щоб відзначити День Соборності України.

Окрім групи Данилюка на Банкову прийшли й представники іншої групи учасників податкового Майдану – Всеукраїнської громадської організації «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції». Купрівці стояли осторонь і розповсюджували серед журналістів офіційні заяви щодо бачення організацією проблеми.

ВГО «КУПР» також засуджує політичні репресії, жертвами яких стали й керівники організації. Проте вона не бере участь в акціях, ініційованих Данилюком.

Як відомо, розкол між різними групами учасників Майдану підприємців стався ще під час функціонування наметового містечка. Тоді Олександр Данилюк оголосив себе одноосібним координатором Майдану. Незгодні з цим інші організатори протестів назвали його провокатором. Далі почалися взаємні звинувачення в Інтернеті. Потім керівники ВГО «КУПР» неодноразово робили спроби порозумітися з Данилюком. Про потребу згуртованого спротиву неодноразово говорив також Михайло Волинець, сьогодні цю проблему порушив Олесь Доній. Проте ніякого результату це не дало

. Керівництво КУПРу вважає основною причиною розходження те, що Олександр Данилюк використовує підприємців для задоволення інтересів окремих політичних сил, вислужуючись перед останніми. ВГО «КУПР» – навпаки: діє в інтересах громадян, при цьому лише використовуючи допомогу окремих політиків.

 

Ні закону про городомор!

Другий захід на Банковій розпочався о 12 годині. Представники громадських організацій і просто свідомі громадяни зібралися під Адміністрацією Президента, щоб просити главу держави ветувати Закон «Про регулювання містобудівної діяльності (зі скорочення дозвільних процедур у будівництві», прийнятий Верховною Радою 13 січня.

Закон спрощує отримання дозвільної документації на будівництво – замість кількох експертиз тепер забудовник проходить одну. Скасовується вимога проведення громадських слухань по кожному об’єкту – обговорюється лише генплан. Фактично до нуля зводиться роль органів культурної спадщини та захисту навколишнього природного середовища при проходженні експертизи.

Новий закон одразу охрестили в народі «Законом про городомор». Адже його введення в дію становить серйозну загрозу, особливо для мешканців старовинних міст. Тепер значно легше буде втулити багатоповерхівку поруч з давнім храмом або на місці дитячого майданчика чи скверу.

Ситуація із містобудівною політикою й так дуже складна, особливо в столиці. Вирубуються дерева, забудовуються рекреаційні зони та прибудинкові території, знищуються історичні пам’ятки, а на їх місці виростають новітні монстри з підземними паркінгами. Вандали не відпочивають навіть у свята. Новий рік ще тільки почався, а вже маємо кілька нових випадків прояву свавілля забудовників. І це лише в Києві. Останні дні минулого року позначилися знищенням будинку початку ХХ століття на вулиці Сагайдачного. Під час Різдвяних свят вирубали сквер у Дарниці. «Подарунок» на старий Новий рік отримали оборонці скверу імені Зої Космодем’янської – мешканці програли суд Київській міській раді.

Організаторами сьогоднішнього заходу виступили громадський рух «Збережи старий Київ», Всеукраїнська екологічна ліга, громадська організація «Видибай – захист водойм та берегів», Українська екологічна асоціація «Зелений світ», Національний екологічний центр України, Всеукраїнська екологічна громадська організація «Мама – 86», Всеукраїнська громадська організація «Чиста хвиля», громадська організація «Свідомо» та ініціативні групи мешканців Києва із захисту від незаконних забудов. В акції також взяли участь представники громадських організацій «Форум порятунку Києва» та «Коаліція Учасників Помаранчевої революції».

Мітингувальники вимагають від Президента України Віктора Януковича також запровадити мораторій на будівництво в охоронних зонах Софійського собору та Києво-Печерської Лаври та примусити Державну службу з охорони культурної спадщини в найкоротший термін оприлюднити Державний реєстр нерухомих пам’яток України по місту Києву і надалі негайно оприлюднювати будь-які зміни до нього.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.