Вирок Тимошенко: від страху регіонали почали блефувати

11 жовтня 2011, 13:29
Власник сторінки
Депутат Львівської міської ради. Голова ЛОО політичної партії «УДАР».
0
545

Навіщо ж це треба Віктору Януковичу - сваритися з Євросоюзом, викликаючи на себе праведний гнів співгромадян, які не бачать себе поза Європою?


...Тільки що дізнався, що Печерський райсуд Києва визнав винною екс-прем'єра Юлію Тимошенко у перевищенні повноважень при підписанні газових угод з Росією в 2009 році і засудив її до 7 років позбавлення волі.
Обвинувального вироку слід було очікувати: адже партія «Батьківщина», загальновизнаним лідером якої є Тимошенко, може скласти серйозну конкуренцію Партії регіонів на майбутніх парламентських виборах. Ненависть і страх - найкращі спонукальні мотиви в політиці. В даному випадку «регіоналами» рухає страх - перед можливим фіаско на виборах.
Проте історія з судом над Тимошенко ще не закінчена. Її захисники не раз говорили, що в разі винесення обвинувального вироку будуть звертатися до Європейського суду з прав людини. Його рішення також очевидно: європейські політики, а серед них чимало дуже міцних юристів, всі останні тижні дружно твердили про політичне підґрунтя цієї справи і порушенні прав підсудної на захист і справедливе правосуддя.
Варто згадати також про те, що лідери провідних європейських країн цілком однозначно говорили, що «посадка» Тимошенко негативно вплине на підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Іншими словами, перспектива нашої євроінтеграції стала ще більш туманною, ніж була до сьогоднішнього дня.
Навіщо ж це треба Віктору Януковичу - сваритися з Євросоюзом, викликаючи на себе праведний гнів співгромадян, які не бачать себе поза Європою?
Думаю, йде політична гра, точніше, торг. Причому Партія регіонів, немов сп'яніла перший виграш картковий гравець, намагається «зірвати банк» без повного набору козирів.
Логіка «регіоналів» цілком зрозуміла. З одного боку, обвинувальний вирок щодо Тимошенко будуть використані для подальшого тиску на керівництво Росії в переговорах про ціну на газ. З іншого - в переговорному процесі щодо Угоди про асоціацію.
У проекті Угоди, як відомо, чітко не прописана перспектива вступу України в Євросоюз. Команда Януковича неодноразово заявляла, що її це не влаштовує. Тепер «регіонали» будуть намагатися змінити ситуацію, використовуючи «чинник Тимошенко».
Розрахунок їх приблизно такий. Як писала преса, в 2009 році, коли Росія припинила поставки газу в Європу, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу та канцлер Німеччини Ангела Меркель чинили тиск на Тимошенко, щоб вона прийняла рішення. Сьогодні вони навряд чи примиряться з тим, що екс-прем'єру винесли такий суворий вирок за політичними мотивами. Мовляв, нікуди не дінуться - підуть на поступки, щоб зберегти обличчя.
Однак блеф «регіоналів» - а то, що вони блефують, абсолютно очевидно - буде мати тільки одні наслідки:постраждає і без того не високий імідж Україні.
Але є й користь від цього вироку. Впевнений, що тепер процес об'єднання опозиційних сил у нашій країні піде швидше і цілеспрямованіше.


Ярослав Гінка,
лідер Львівської обласної організації партії УДАР.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.