Чим може відповісти опозиція на «кіреевщіну»

17 жовтня 2011, 15:49
Власник сторінки
Депутат Львівської міської ради. Голова ЛОО політичної партії «УДАР».
0
542

Вітчизняне «правосуддя» отримало «під дих» від Венеціанської комісії - з її висновком, озвученому на пленарній сесії організації 15 жовтня, справа Юлії Тимошенко не мав розглядати тимчасовий суддя.


Хто такі тимчасові судді?
Це ті, хто повинен пропрацювати п'ять років до отримання статусу постійних суддів. До того часу їх важко визнати незалежними, оскільки вони перебувають під наглядом начальства і суддівського співтовариства, і від результатів цього спостереження залежить призначення.
31-річний Родін Кірєєв, що так «майстерно» розправився з екс-прем'єром, як раз і є тимчасовим суддею, оскільки пропрацював на даному терені трохи більше двох років.
Чому настільки молодій людині і недосвідченому судді доручили одну з найрезонансніших справ в історії України, гадати не доводиться. В ході судового процесу він допустив таку кількість порушень КПК, що тільки зовсім вже недотепи не зрозуміли, яке завдання він отримав від своїх покровителів. У Європі та США, в усякому разі, таких не знайшлося, і там в голос заявили, що суд над Тимошенко є політично вмотивованим і виходить не тільки за рамки права, але й здорового глузду.
Призначення Кірєєва на цей судовий процес - незмивна пляма на вітчизняній системі судочинства.
Пам'ятається, спочатку на суді Тимошенко не вставала, коли входив суддя Кірєєв. Преса тоді зубоскалити: мовляв, Леді Ю. явочним порядком провела судову реформу Україні.
Сміх-то сміхом, а з таким «правосуддям», дійсно, треба щось робити. Причому, я вважаю, не варто в цьому питанні покладатися на тих, хто стоїть біля керма влади. Як свого часу Ющенка з тієї ж Тимошенко, так і Янукович з Азаровим не зацікавлені у формуванні такої системи судочинства, коли буде неможливо вибірково застосовувати закони, а на політичні процеси призначати недосвідчених «пацанів». Адже хто у нас головні порушники прав і свобод громадян? Влада, влада і ще раз влади. Чи будуть вони копати собі яму - питання риторичне.
Саме суспільство повинно зрозуміти, що без нормально функціонуючої судової системи ми ще довго будемо бовтатися, як щось непристойне в ополонці. Ось в чому питання! Поки люди не повстануть проти гнилої судової системи точно так само, як, наприклад, проти «гнилих» законів, спрямованих проти малого бізнесу, вона, судова «гниль», ще довго буде підточувати основи нашого буття і изгаляться над усіма нами.
Якщо ми і справді хочемо влитися в сім'ю європейських народів, то судової реформи нам не уникнути. Але треба прискорювати її проведення! Якби цим зайнялися опозиційні партії, вони могли б отримати, як мені здається, чимало додаткових очок на майбутніх виборах. Правда, за умови реальних, зримо відчутних дій у цьому напрямку, наприклад, в вид спільного і, головне, узгодженого проекту реформи судової системи країни, яку можна було б представити на висновок Венеціанської комісії на противагу провладному проекту.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.