В новій формі збірної України - старий гондурас

08 листопада 2011, 17:04
Власник сторінки
Керівник проектної організації (архітектура і дизайн).
0
814
В новій формі збірної України - старий гондурас

"Як ти човна назвеш ..." або хто зупинить Суркіса

Футболісти національної збірної з футболу отримали нову форму. А про форму якраз я і не хочу говорити - форма як форма (хоча, як на мене, замало синього).


Якось аж не віриться, що таке можливо, але це факт. Подивіться на емблему федерації, яка "красується" на футболках футболістів.
Або подивіться на символ нашої країни, який показують на екрані телевізора під час гри збірної. Якийсь грамотій багато років тому взяв герб України, викривив його під ковпак блазня, а потім ще й запхав у футбольний м'яч. Коли ця емблема з'явилася, я спочатку не повірив своїм очам, а потім став чекати - невже в цій країні не знайдеться розумних людей, щоб зупинити цей ідіотизм. Не знайшлося.

Хочу з усією відповідальністю заявити, як людина, що має беспосереній стосунок до дизайну, зокрема і до графічного дизайну, що більшої ганьби і для України, як держави, і для українського футболу не придумати. Уявіть собі, щоб на футболці, наприклад, збірної Німеччини з'явився їхній орел, який лапою колупає у носі або підняв крила, бо так захотіла федерація. Я не жартую: подібна наруга над національною символікою - карна справа. Якось можна було б зрозуміти таку насмішку в якості сатиричного шаржу в політичній статті, але не на національній збірній. Якось можна було б зрозуміти таку насмішку в якості сатири на військового супротивника в час війни, але не в якості головного символу улюбленої гри.

Якби я запропонував грати у футбол кубічним м'ячем, мені б сказали: ти дурний, це не твоє діло, йди одсюдова. Правильно б сказали. Але коли головний футбольний функціонер показує, а потім робить з цієї потвори емблему федерації футболу України, я мусив би йому відповісти:  ти дурний, це не твоє діло, йди одсюдова. Певно, в дикі 90-і пан Суркіс ще не чув, що таке графічний дизайн. Але зараз вже 2011 р., та ніхто не підкаже керівництву футболу, що вони чинить глум і наругу. Я не дивуюся мільйонам українців, які це терплять, бо, можливо, їм як не до законів зорового сприйняття, так і до геральдистики. Хоча це - їхня справа, це ж - їхня гра. Чесно кажучи, я спочатку сподівався, що цю потвору (емблему) хутко приберуть, бо вона ж просто неприваблива - тут не потрібно особливих знань - досить смаку. Та роки летять під знаком химери.

Ось вам ще один образ. Ви видаєте дочку заміж, замовляєте їй весільну сукню. Кравець, підшивши на її спині величезну дулю, каже, що це уособлює прагнення мільйонів наречених вийти заміж, що це є символом щасливого сімейного життя. Ну, не ідіот?

Боячись, що мене просто "перемкнуло" і тільки мені бридко, я радився з десятком художників-графіків. Всі в один голос кажуть: ти правий; ну, то й що?

Не хочу ні на кого "наїжджати". Пропоную футбольній громаді підняти негайно це питання, і хоча б на 2012 випустити збірну з національною емблемою. Історія не раз демонструвала сакральний або хоча б таємний вплив символів на майбутнє і на успіхи або поразки носія цього символу. Я абсолютно переконаний - химерний бридкий символ - унеможливлює успішне майбутнє.

А здавалося б - все так просто. Розмістіть на футболці прапор або герб - так чинить більшість збірних. Бувають випадки, коли герб розміщується, наприклад, на тлі того ж м'яча чи ракетки. Та при цьому ніхто ж не паплюжить національний символ: не змінює і не викривлює пропорції (законодавчо затверджені) і тим більше не обрізає частину символа.

Написав оце все і ще раз подумалося - дивовижна країна наша.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.