Вибори без вибору?!

17 листопада 2011, 12:54
Власник сторінки
народний адвокат, правозахисник
0
566
Вибори без вибору?!

Якщо Верховна рада не включить до Закону про вибори прохідний бар'єр в 1 відсоток для партій і другий тур для мажоритарників то Україні як державі прийде кінець. Настане повний ...туман.

Якщо Верховна рада не включить до Закону про вибори прохідний бар'єр в 1 відсоток для партій і другий тур для мажоритарників то Україні як державі прийде кінець". Цього разу один регіональний клан - донецький, узурпує владу на довгі роки. Баланс українських регіональних політично-економічних еліт буде зруйновано і наступить "единовластие" донецьких. Після перемоги на виборах 2012 року вони не будуть більше панькатись з правом інших еліт на частину влади. Ні дніпропетровські ні харківські, ні тим більше галицькі еліти, не зможуть скласти їм конкуренцію на владу, а  це в свою чергу призведе до кінця української державності. Державність стане спадком  для одного клану. 

До виборів залишилося менше року – закон досі не прийнятий. Отже, це комусь вигідно. Загравання з опозицією перед європейською спільнотою про ніби-то "спільну працю над узгодженням" нового виборчого закону є фарсом і черговою брехнею партії влади.  Не будуть наступні вибори вільними і репрезентативними, оскільки мегапартії (ПР, "Батьківщина", "Фронт змін" і КПУ) хочуть лише одного - утриматись будь-якою ціною у владі. І в цьому політиканстві провладні партії можна зрозуміти. Але чому опозиційні ведуть себе як "політичні лохи"? Їх же всерівно "кинуть"!. Бо неможливо "узгодити" закон про вибори до влади з партією влади! Це ж чистої води шулерство.Європейська партія завжди виступала за те щоб у новому законі про вибори було встановлено мінімальний виборчий бар’єр в 1%, що дало б змогу максимально репрезентувати очікування виборців та унеможливило б скуповування мегапартіями менших партійних об'єднань. Крім того, для поступального розвитку нашого суспільства потрібно постійно оновлювати політичну еліту, давати можливість новим соціально-політичним ідеям знаходити можливість втілення. А не заганяти їх у підпілля, піднімаючи прохідний бар'єр до 5-ти відсотків. Однопартійність ми вже проходили в своєму розвитку і нічого доброго партійний тоталітаризм не несе.По-друге, європейська партія підтримує часткове мажоритарне представництво в парламенті, так само як і пову мажоритарку для обрання органів місцевого самоврядування. Оскільки там повинні бути представлені активні особистості, а не представники регіональних кланів, чи "київські протаже". В такому разі логічним є введення в закон норми про другий тур виборів на мажоритарних округах. Оскільки кращий з кращих переможе, а не той, кого підтримує 10-20 відсотків. Тим більше, що при такому складі дільничих комісій як пропонує влада завжди переможе її представник, навіть якщо він не користується підтримкою самих виборців округу. Тому що фальсифікації ще ніхто не відміняв і адмінресурс також.Лише ці дві норми наочно показують чи хоче влада провести дійсно демократичні вибори чи залишитись при владі.Ми повинні чітко усвідомити безперспективність "загравання" з владою в пошуках "узгодження" нового виборчого закону. Ніякого "узгодження" не буде. Буде пряма підміна понять і цинічне називання чорного - білим. Якщо опозиційні депутати не зможуть добитися цих двох ключових умов при прийнятті нового виборчого закону донецькі узурпують владу надовго.

Михайло Труфан, голова Івано-Франківської міської організації ЄПУ.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.