Як вам така схема?

25 листопада 2011, 13:40
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
547

Про те, як парламентська більшість може "киданути" меншість...

Прочитав коментар В.Януковича стосовно його намірів підписати нещодавно прийнятий закон про вибори. За словами гаранта, він налаштований підписати закон, але якщо фахівці Банкової виявлять у ньому порушення Конституції – закон буде повернутий у Раду.

Цей коментар наштовхнув мене на думку, що на Банковій, можливо, була розроблена певна технологічна багатоходівка...

Справа у тому, що явно неконституційною у тексті закону про вибори є норма, яка дозволяє кандидатам у депутати одночасно балотуватися і по списку, і по одномандатним виборчим округах. В 1998 році Конституційний Суд у своєму висновку чітко обґрунтував, що такий підхід суперечить Основному закону, внаслідок чого цю ініціативу було вилучено із тексту закону.

17 листопада 2011 року фактично ця норма стала своєрідним "політичним хабарем" депутатам опозиції, які проголосували за виборчий законопроект. Вони ж дуже боялися, що якщо не попадуть у партійний список, їм прийдеться тримати конкуренцію з владними кандидатами на мажоритарних округах. Правда, дозвіл на одночасне балотування у парламенті був вигідний усім: і більшості, і меншості.

Якщо Янукович поверне законопроект про вибори у ВР з вимогою прибрати з нього неконституційні положення, цього разу опозиція може за нього не проголосувати. Але це не проблема – у влади є достатньо голосів для переголосування виборчого закону.

Тепер про те, для чого це все робиться...

Напередодні грудневого саміту Януковичу потрібно було дали сигнал Європі, що все-таки в Україні влада та опозиція можуть домовлятися. Це було зроблено за допомогою закону про вибори.

Але підписувати закон з явно неконституційними нормами Гаранту якось не личить. Тому позицію про одночасне балотування можуть забрати.

Цим створять проблеми і комуністам, і литвинівцям, але найбільше - опозиційним силам. Вони чудово усвідомлюють безперспективність обиратися за мажоритарними округами, а внутрішньопартійна конкуренція щодо місць у виборчих списках може внести розбрат і змусить йти на пошуки альтернативних варіантів.

Більше того, якщо опозиція за це не проголосує, Банкова сміло може звинувачувати їх перед Європою у недотриманні Конституції, мовляв, бачите якими методами тримаються за владу, і водночас вихваляти Януковича за демократичність і законність. Якщо ж опозиція все-таки підтримає це – вона сама собі вириє могилу.

Такий собі невеличкий "розвод"...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.