Модернізація України має полягати у відмові від авторитарного дискурсу

30 листопада 2011, 10:28
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
518

Україна залишається вкрай не модернізованою країною, зі зростаючим відривом від провідних країн світу практично в усіх галузях: від права і освіти до технологій і медицини.

При цьому відставання в окремих галузях, за оцінками експертів, сягнуло 50-70 років. Наразі потрібно відверто говорити, що українська наука переважно знаходиться поза контекстом передових тенденцій світу, а держава і суспільство вже майже перетворилися в елементарний сировинний придаток та 40-мільйонний ринок споживання неякісних товарів, вироблених в інших країнах.

Саме як примітивний ринок ми цікавимо інші держави та провідні фінансово-промислові об’єднання, які визначають параметри сучасного світу. Як не парадоксально це звучало б, але з часів брежнєвського застою (займала 9 місце у світі за критерієм людського розвитку) Україна знаходиться в стані цивілізаційного регресу (69-та у 2010 році).

Український політикум нажаль залишається в полоні авторитарної парадигми мислення, яка перешкоджає модернізації країни. Майже усі політичні партії і лідери від комуністів до націоналістів продовжують мислити майже всуціль колективними категоріями мас – «народ», «нація», «соціальна справедливість», «звичайний/усереднений українець», тощо; які характерні саме авторитарній парадигмі, яка майже не розрізняє конкретну людину – суверенного індивіда.

Такий знеособлений підхід в сучасному українському суспільстві формує соціальну відчуженість особи і громадянина, робить неможливим формування реальної дієвої державної політики, і, тим паче її реалізацію, створює несприятливі умови для реалізації потенціалу особистості й соціуму загалом.

Цю пострадянську піраміду необхідно перевернути й перейти до індивідуалізованого розуміння суспільства і соціальних процесів, забезпечення передусім індивідуальних прав людини. Для прикладу варто говорити не голослівні фрази про «націю» і «соціальну справедливість», а про забезпечення у суспільстві загальних для усіх стандартів прав людини та громадянського патріотизму; не про «відродження мови і культури», а про право конкретної людини на використання рідної мови та етнічну самоідентифікацію. Держава (чиновник) має апелювати не до ефемерних «українців», «робітників», «селян», «підприємців», «чорнобильців», тощо, а до конкретних громадян індивідів, їх інтересів та побажань.

Раціоналізований індивідуалізм, який регулюється державними правовими стандартами, переконаний, - це майбутнє демократичної модернізації нашої країни.

При цьому такий підхід має властиво українське коріння. Народна приказка «моя хата скраю» - демонструє вроджений індивідуалізм українців, на основі якого правова держава має виховати громадянську відповідальність, що і є ідеологічними стрижнями сучасних демократичних суспільств.

 

Голова ВГО “Правозахисна організація «Спільна Мета»

Магістр філософії НаУКМА

Руслан Бортнік

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: дискурс,модернизация страны
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.