Пред’явлення звинувачень Тимошенко пов’язане з рішенням Европейського суду

22 січня 2013, 08:03
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
252

Пред’явлення Тимошенко обвинувачення у справі про вбивство Щербаня також пов’язане з вірогідним її виправдання Європейським судом з прав людини.

Пред’явлення Тимошенко обвинувачення у справі про вбивство Щербаня також пов’язане з вірогідним її виправдання Європейським судом з прав людини за вироком про перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією у 2009 році (7 років позбавлення волі).

Справа про вбивство Євгена Щербаня розслідується ось уже більше 16 років. Але фактично вона пройшла два етапи: 1) 1996-2003 рр.. першочергове слідство і засудження виконавця до довічного ув’язнення – безпосереднього убивці Щербаня – Вадима Болотських (кличка «Москвич»); 2) 2011-дотепер – слідство стосовно замовників злочину та підготовка обвинувачення в його організації стосовно Павла Лазаренка і Юлії Тимошенко. Якщо перший етап мав кримінально-фінансову складову – були з’ясовані конкретні деталі вчинення злочину та мотиви, то нинішній – політико-правову – ведеться слідство стосовно ймовірних замовників, що однозначно матиме й серйозні політичні наслідки як всередині країни, так і за її кордонами.

При цьому, враховуючи значну заполітизованість цієї справи, будь-який результат слідства (аж до виправдання) призведе до загострення політичного конфлікту в Україні, можливого погіршення відносин з США та ЄС. Уникнути цієї ситуації можливо лише з запрошенням представників американської та європейської «феміди» та слідства, широкого їх залучення у процес, надання матеріалів у справі.

Несподівана актуалізація справи та раптове оголошення обвинувачення Генеральним прокурором під кінець дня у п’ятницю 14 січня, на мою думку, пов’язане, передусім з надходженням в Україну неофіційної інформації про можливе оголошення рішення Європейського Суду з прав людини, яким Тимошенко буде виправдана, а її 7-літнє ув’язнення скасоване. В свою чергу, таке рішення може докорінно змінити політичні розклади в Україні, особливо в переддень президентських виборів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Юлия Тимошенко,Европейский суд,Щербань,виправдання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.