Бандера і Перемога

11 грудня 2011, 09:54
Власник сторінки
Журналіст
0
656

Самбір - демократичне місто

У моєму рідному селі на Самбірщині за радянської влади цегляну капличку рознесли  міною. У конторі колгоспу та на фермі аж шибки повилітали. Від символу духовності й віри, який простояв сотню років, залишилося попелище. Так комуністична влада  у 80-х роках минулого століття боролася з ненависними для неї символами.

У Самборі (Львівська область) урочисто відкрили памятник Степанові Бандері. Стоїть провідник ОУН на площі Памяті, а поряд радянські символи – пам’ятник воїнам, які загинули на фронтах Другої світової війни.  

Гарячі голови на сесії міськради закликали знести пам’ятні знаки  минулої епохи, але самбірчани виявилися мудрішими й далекогляднішими. Відтепер на площі Памяті будуть стояти  Степан Бандера і монумент Матері-Вітчизни, збудований за радянської влади. З часом поряд з національним героєм постануть бюсти інших відомих українців, які виборювали незалежність нашої держави.

Реконструкцію площі Памяті провели за гроші спонсорів та громади. Люди по гривні збирали, щоб вшанувати своїх героїв. Самбір продемонстрував, що це демократичне, духовне  і вільне місто. Пам’ятник Бандері освяти священики всіх релігійних конфесій.

За роки незалежності у Самборі збудували два  найбільших на Львівщині храми – православний і греко-католицький, тут мирно живуть представники різних церков, хоч на перших роках незалежності робились спроби розіграти релігійну карту.

У День закоханих до Самбора приїжджають паломники з усієї України. У церкві Різдва Пресвятої Богородці зберігають мощі святого Валентина. У 1759 році його прах вийняли  із землі на цвинтарі в Римі, поклали в саркофаг і передали до Самбора. Архівні документи свідчать, що святий Валентин був  покровителем Перемисько-Самбірської єпархії.

Релігійні громади має великий вплив на духовне життя міста. І саме їх заслуга в тому, що у Самборі поряд стоять символи радянської і незалежної України. Це наша історія й память.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.