Спічрайтери Януковича черпають ідеї в Служби зовнішньої розвідки Росії

14 грудня 2011, 13:22
Власник сторінки
Журналіст
0
726

Відкриття року

Як тільки президент України робить кроки, які не подобаються Москві, на нього обрушується шквал критики. Ні! Не в Росії. В Україні, на Півдні, у Центрі та на Сході. Що ж це означає? Це яскравий приклад того, як на території нашої країни діє так званий російський «пояс стабільності та доброзичливості».

Тому дивно було почути в промові Віктора Януковича з нагоди 20-річчя Збройних сил України ось такі слова: «Завдяки впровадженню політики позаблоковості, навколо України утворено пояс безпеки і стабільності. Досягнуто суттєвих зрушень у зміцненні відносин і розширенні співробітництва з нашими сусідами і, насамперед, з Російською Федерацією, країнами Європейського Союзу».

Слова про пояс стабільності й безпеки навколо Росії відкрито вперше прозвучали з уст заступника директора Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації Григорія Рапоти в 1995 році: «Наше основне завдання – визначити загрози національним інтересам, які виходять ззовні. У тому плані ми повинні насамперед сприяти збереженню цілісності держави Російської. Це завдання №1. Друге за важливістю завдання – наше ближнє зарубіжжя, інтеграційні процеси… Розвідка буде все робити для створення поясу стабільності та доброзичливості навколо Росії».

Далі генерал-лейтенант СЗР Григорій Рапота в інтерв’ю для російської газети уточнив: гроші для цього знайдемо, треба буде, останню сорочку знімемо.
У той час, коли тодішній міністр закордонних справ Андрій Козирев метушився між Москвою та Заходом, Служба зовнішньої розвідки пріоритетним завданням зовнішньої політики вважала відносини з країнами СНД, створення поясу стабільності й доброзичливості навколо Росії.
Хто ж нашому Президенту підсунув російську ідею про пояс стабільності, над створенням якого добряче попрацювало відомство академіка Євгенія Примакова, коли той керував Службою зовнішньої розвідки Російської Федерації?

Навколо Росії давно створено пояс стабільності й безпеки, але це «продукт» не український. Спічрайтери нашого президента прикрасили промову Віктора Януковича красивими словами, очевидно, запозиченими із відомчих директив Служби зовнішньої розвідки Росії, і видали бажане за дійсне.
Ми в на практиці бачимо зовсім інші тенденції. Плоди російського «поясу стабільності й доброзичливості» Україна пожинає не один рік. Про український пояс стабільності й безпеки жоден серйозний аналітик навіть не згадує, бо ми не впливаємо на ситуацію в сусідніх країнах, а лише постійно захищаємося від чужої інформаційної та економічної експансії.

Прикладів – хоч відбавляй. Як тільки президент України робить кроки, які йдуть в розріз з планами Москви, в України на нього обрушується лавина критики лідерів проросійських організацій. Так на практиці виглядає російський пояс стабільності. Коли не допомагає – в хід йде газовий шантаж.
Можливо, нам справді варто створити дієвий пояс стабільності й безпеки навколо України, а не бутафорно-словесний, і в своїй країні навести порядок.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.