Тепер ми побачимо справжню президентську команду

22 січня 2012, 09:53
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
603

Передусім, призначення Голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського на посаду Міністра фінансів України є знаковим в «другій хвилі» кадрових призначень команди нинішнього Президента.


Передусім, призначення Голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського на посаду Міністра фінансів України є знаковим в «другій хвилі» кадрових призначень команди нинішнього Президента й демонструє зміну політичної ситуації в Україні.

Адже призначення «першої хвилі» - весни/літа 2010 року здійснювалися в інших політико-правових реаліях. Діяла парламентсько-президентська модель управління, прогнозувалося нарощування конфронтації з опозиційними силами і передусім з Тимошенко, існувала низка кадрових зобов’язань Президента перед командою (передусім з числа керівництва Партії регіонів), яка привела його до влади.

Наразі ж:

1.                 Конституційний Суд скасував політ реформу і фактично повернув Україну до президентсько-парламентської форми правління;

2.                 Рівень загострення суспільно-політичної кризи і зовнішнього тиску спричинені засудженням Тимошенко помітно понизився;

3.                 Стара команда (провідні її лідери) отримала посади и виконавчій владі, і вже навіть частково їх втратила. Таким чином з політичної арени країни зникли Нестор Шуфрич, Володимир Сівкович, Віктор Тихонов, Анатолій Могильов, а тепер уже і Федір Ярошенко;

4.                 Загальне зниження рейтингів Партії регіонів не дозволяє їй наполягати на нових кадрових призначення, хоча ті ж Єфремов, Рибак, Колесніченко, Чечетов чи Бахтеєєва очевидно хотіли б спробувати свої сили в виконавчих органах влади.  

Президент Янукович чітко усвідомлює, що умови змінилися, руки у нього розв’язані і намагається вибудувати владну вертикаль з людей яким він може дійсно довіряти і, разом з тим, нічого їм не винен.

Ці зміни стосуються переважно двох головних іпостасей влади: сили (забезпечення надійності силового важеля) і грошей (контролю фінансових потоків).

Саме тому на додачу до раніше вирішеного питання з Генеральним прокурором, в листопаді 2011 року призначені новий Міністр внутрішніх справ України, Голова Державної податкової служби, а зараз - «відрядження» в Міністерство фінансів Хорошковського з завданнями по контролю податкової та митної служб. Усі інші посади в КМУ наразі досить «віртуальні» - зі значно обмеженими реальними важелями управління.

Тому за моєю інформацією до літа варто очікувати заміни Міністра оборони, начальника Державної пенетеціарної служби України, вірогідно Голови Державної митної служби, МЗС чи Міністра юстиції. В судах будуть завершені процеси зачистки кадрів екс-Голови Верховного Суду Василя Онопенка.

Не виключено, що займатися виборами можуть відправити і Першого Віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва, а ближче до осені «повісити собак»  - на непопулярних членів КМУ – Міністра освіти та науки, молоді і сорту – Дмитра Табачника чи Віце-прем'єр-міністра України — Міністра соціальної політики Сергія Тігіпка.

Разом з тим не варто очікувати швидкого призначення голови СБУ. Адже ця посада є важливою для торгу між групами впливу навколо Президента, а керування СБУ виконуючим обов’язки колишнім заступником Хорошковського  - Володимиром Ракитським робить спецслужбу ще більш керованішою і сприятиме виконанню завдань по контролю фінансових потоків країни в рік виборів та Євро-2012.

При цьому навіть у разі призначення нового Голови СБУ його кандидатуру слід шукати серед маловідомих широкому загалу фігур, але вірних Президенту, як це вже було з податковою, митницею чи міліцією. Серед озвучених експертами кандидатів певні шанси має тільки нинішній виконуючих обов’язки Голови СБУ.

Загалом, наразі, коли в політико-правовому плані руки у Президента розв’язані, а 2012 рік може стати вирішальним у формуванні результатів наступних президентських виборів, можна спостерігати процеси формування реального обличчя команди Президента, яка поступово займає усі ключові державні посади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Янукович,СБУ,звільнення,призначення,Хорошковський,друга хвиля,міністерство фінансів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.