Підписання опозицією Угоди про спільні дії залишило більше запитань

22 січня 2012, 15:28
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
624

Підписання Угоди про спільні дії залишило більше запитань, ніж дало відповідей


Передусім до цього питання необхідно підходити з холодною головою. Давайте дивитися уважно – що ж таки підписала опозиція?

Цей документ називається «Угода про спільні дії Об’єднаної опозиції України» і за розмитими формулюваннями насправді містить тільки дві практичні складові

1.                 БЮТ, «Фронт Змін Яценюка, «Удар» Кличка та «Свобода» Тягнибока заявили, що тільки вони реальна опозиція владі й намагаються монополізувати цю «опозиційність» перед виборами; звести вибори  до дилеми «влада-опозиція»;

2.                 Опозиція домовилися виставляти в мажоритарних округах спільного об’єднаного кандидата.

І поки що насправді не зрозуміло, який з цих двох пунктів важливіший для опозиційних лідерів.

Разом з тим це підписання залишило низку відкритих питань, які можуть поставити під загрозу виконання угоди, та, більше того, вже виявило існуючі суперечності серед опозиціонерів:

 

1.                Угода не дає відповіді на питання пропорційності розподілу місць між її підписантами у мажоритарних округах  - це головна небезпека конфлікту між опозиціонерами;

2.                Не визначено порядок всування об’єднаних кандидатів;

3.                Не визначено порядок співпраці в частині виборів за списками;

4.                Слабко гарантоване і саме виконання Угоди. Відповідальність за це покладена лише на лідерів політичних сил, що, до того ж, демонструє не зовсім правовий характер підписаного документу;

5.                Залишається відкритим і питання чи були уповноважені лідери своїми партіями на це підписання? Адже за типовим уставом політичної партії рішення про таке підписання може приймати щонайменше політична рада партії, а то й може з’їзд. Під час конкретного внутріпартійного визначення кому йти в депутати, а кому ні – ця проблеми може вилізти боком для лідерів;

6.                Після виборів угода стосується лише питання створення більшості в парламенті. А що буде якщо опозиція не зможе створити більшості – кожен сам за себе?

Уже зараз простежуються неузгодженості між опозиціонерами. Так Кличко заявив про обов’язків праймеріз у визначені кандидатів у мажоритарних округах, а Яценюк про те, що в виборах за пропорційною складовою (за списками) будуть приймати лише 3 опозиційні партії (без «Удару» Кличка).

 В той же час Гриценко («Громадянська позиція») і Катеринчук («Європейська партія») не підписали  Угоду, а – натомість «Маніфест громадянської солідарності» з УСДП Наталії Королевської. І, таким чином, можуть претендувати на статус ще однієї «об’єднаної опозиції» до якої можуть долучитися й інші дрібніші опозиційні структури.

В опозиції була велика спокуса – висунення єдиного кандидата; і вона на неї піддалася. Висунення єдиного кандидата безумовно «здешевить» компанію, буде сприяти концентрації ресурсів і зусиль опозиційних партій.

Але, разом з тим, з тактичної точки зору, це може ослабити загальні результати опозиційних партій отримані за пропорційною складовою виборів – при голосуванні за список.

Адже, існують і очевидні ідеологічні розбіжності між соціал-демократами і націоналістами, що підписали Угоду. І першим і другим це підписання значно звузило поле для політичного маневру. Особливо в Центрі, на Півдні та Сході України.

Крім того, приміром, навряд чи спільний кандидат від опозиції висунутий від «Фронту змін» дуже вже агітуватиме голосувати за списки інших опозиційних партій - оскільки опозиціонери розуміють, що вони потенційні конкуренти і борються на одному електоральному полі. Таким чином суперництво у виборах за пропорційною складовою зберігається Особливо від цього постраждають дрібні політичні партії, чи ті опозиційні структури, які висунуть менше кандидатів, і що знаходяться на межі подолання виборчого бар’єру – такі, наприклад, як «Свобода» чи «Удар».

Наразі ж підписання опозицією Угоди про спільні дії поставили більше запитання, ніж дало відповідей.  А її ефективність повністю залежить від особистих якостей лідерів опозиційних структур, що в українських умовах завжди додає нотку песимізму.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: опозиція,угода про спільні дії
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.