Чи здатен Кодекс зламати систему?

30 січня 2012, 12:45
Власник сторінки
Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат
0
421

Лише прозора, відкрита діяльність правоохоронних органів із чітким дотриманням вимог законодавства здатні навести лад у системі. Без цього, будь-який навіть найкращий в Європі закон буде існувати лише

Президентом ініційовано прийняття нової редакції Кримінально-процесуального кодексу України.

Дійсно питання вже давно на часі і законодавство в цій сфері слід реформувати, оскільки все-таки стара редакція кодексу прийнятого в Хрущовські шістдесяті явно давно, м'яко кажучи, застаріла, а окремі положення втратили актуальність.

Я не буду в даному дописі вдаватись до аналізу норм запропонованого Проекту.

Натомість, хотілось би закцентувати увагу на питанні власне дії Кодексу у нашому щоденному житті.

Тобто, наскільки новий Кримінальний-процесуальний кодекс здатен навести лад у системі, а що найголовніше лад у головах правоохоронців та суддів.

Останнім часом почастішили повідомлення про катування, вибивання зізнань і смертей багатьох громадян після відвідування і "спілкування" з правоохоронними органами. При цьому, наприклад, як діюча так і запропонована редакція Кодексу не передбачає та не уповноважує правоохоронців на такі дії.

За даними досліджень Центру Разумкова, повністю підтримують діяльність міліції 6,0% опитаних. Не підтримують — 57,0%. А третина українців не хотіла б зустрітися з міліціонером вночі на тихій вулиці.

І мабуть годі очікувати, що такі статистичні дані різко зміняться з прийняттям нової редакції Кодексу.

Тут варто згадати, для прикладу, слова Олександри Кужель в ефірі 5 каналу: "Знаєте колись коли у вечірній час бачила міліціонера на другій стороні вулиці, то хотілось одразу перейти на той бік і йти поруч. Зараз же, коли бачиш міліціонера з собою по один бік, то хочеться перейти на іншу сторону вулиці."

Також варто зазначити, що рівень довіри до працівників прокуратури також є досить низьким (на жаль не можу навести точних статистичних даних). Воно і зрозуміло, адже наврядчи буде викликати довіру прокурор, що виконує "мурку" на роялі, чи то пак замовляє на професійне свято співака шансону за десятки тисяч доларів.

Прикро констатувати і той факт, що добитись справедливості в судах все важче і важче.

Підсумовуючи, слід зазначити, що реформування законодавства буде ефективне, лише тоді, коли на практиці, той чи інший Кодекс буде працювати. Лише коли перелічені вище органи будуть діяти чітко із приписами норм чинного законодавства.

Лише прозора, відкрита діяльність правоохоронних органів із чітким дотриманням вимог законодавства здатні навести лад у системі. Без цього, будь-який навіть найкращий в Європі закон буде існувати лише де-юре.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.