Тимошенко зможе вийти по амністії у разі відшкодування півтора мільярди гривень

01 лютого 2012, 00:27
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
513

З існуючих правових механізмів звільнення Тимошенко може бути застосована амністія

11 жовтня 2011 року був оголошений вирок Тимошенко Ю.В., яким було встановлено Тимошенко Юлію Володимирівну визнати винною у злочині передбаченому статтею 365 ч. 3 Кримінального кодексу України, і призначити їй покарання у вигляді позбавлення волі на строк в 7 років із позбавленням прав обіймати посади в органах державної влади на строк 3 роки, а також, стягнути з Тимошенко Ю.В. 1 516 365 234,94 гривень заподіяних збитків та 4 512 гривень за проведення експертизи.На сьогоднішній день є два правові шляхи вирішення питання звільнення Тимошенко Ю.В. – це помилування та амністія (стаття 85. Кримінального Кодексу України - Звільнення від покарання на підставі закону України про амністію або акта про помилування).
    Що стосується помилування, то воно здійснюється відповідно до пункту 27, частини 1, статті 106 Конституції України, Президентом на підставі ПОЛОЖЕННЯ про порядок здійснення помилування, а також відповідно до ст. 87 ККУ.
    Згідно з п. 2 Положення, помилування засуджених здійснюється, зокрема, у виді повного або часткового звільнення від відбування як основного, так і додаткового покарання. Особа, яка засуджена судом України і відбуває покарання в Україні має право подавати клопотання про помилування після набрання вироком законної сили. Під час розгляду клопотання про помилування враховуються такі особливості, як ступінь тяжкості вчиненого злочину, строк відбутого покарання, особа засудженого, щире каяття, а також стан відшкодування завданого збитку або усунення заподіяної шкоди.
    Але, враховуючи позицію самої Тимошенко, а також, як зазначив при оголошенні вироку суддя Кірєєв «...беручи до уваги підвищену суспільну небезпечність вчинених Тимошенко Ю.В. злочинів, її особу, відсутність будь-якого каяття у вчиненому злочині, суд не вбачає обставин для більш м'якого покарання ніж передбачено законом», є підстави вважати цей шлях звільнення не зовсім реальним. Однак, в будь-якому випадку, при бажанні засудженої, останнє слово буде за Президентом.
    Другий варіант – амністія. Відповідно до ст. 86 ККУ Амністія оголошується Законом  України «про застосування амністії в Україні» стосовно певної категорії осіб, визнаних винними у вчиненні злочину обвинувальним вироком суду, які можуть бути повністю або частково звільнені від відбування покарання.
    Рішення про застосування амністії приймається судом стосовно кожної особи  індивідуально після ретельної перевірки матеріалів особової справи та  відомостей про поведінку засудженого за час відбування покарання (ст. 3 Закону).
    Що стосується амністії, то Тимошенко Ю.В. в принципі має всі шанси на звільнення таким чином, тобто вона не підпадає під категорії осіб, визначених ст. 4 даного закону (до кого не може бути застосована амністія), окрім одного – пункт є) ст. 4 (осіб, які не відшкодували  завдані ними збитки або не усунули заподіяну злочином шкоду).
    Тобто, щоб розраховувати на амністію Тимошенко Ю.В. спочатку потрібно буде відшкодувати більш ніж півтора мільярди гривень» - констатував правозахисник.
    Питання декриміналізації статті за якою було засуджено Тимошенко в значній мірі лежить в царині політики й складно піддається прогнозуванню. Разом з тим, це найпростіший механізм звільнення Тимошенко. Адже декриміналізація полягає у такій зміні кримінального закону, внаслідок якої дія або бездіяльність, які раніше визнавалися злочином, переводиться до категорії незлочинних, тобто визнається правомірним або правопорушенням іншого виду (адміністративним, цивільним тощо). В такому разі, особи засуджені за такі злочини підлягають звільненняю.
    Покладати ж надію на Європейський суд з прав людини також сумнівно, вважаючи на те, що наразі відсутнє рішення касаційної інстанції - Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, без чого неможливий розгляд справи Тимошенко у Європейському суді, адже не були використані всі національні інстанції для захисту.
    Прийнята ж ЄСПЧ до розгляду 14 грудня 2011 р. справа "Тимошенко проти України" за скаргою від 21 червня 2011 року стосується не суті вироку, а, загалом, питання її кримінального переслідування і утримання під вартою в СІЗО, ненадання відповідної медичної допомоги. Будь-яке рішення Європейського Суду в такому разі не призведе до скасування рішень українських судів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Юлия Тимошенко,декриміналізація,звільнення,Європейський Суд з прав людини,амністія,помилування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.