Адвокатам ордер чи довіреність, а нотаріусам покращення життя вже завтра...

20 лютого 2012, 15:34
Власник сторінки
0
964
Адвокатам ордер чи довіреність, а нотаріусам покращення життя вже завтра...

...не ускладнювати при цьому адвокатам і так важке професійне життя та не покращувати життя шанованих мною нотаріусів, при отриманні оплати за видавані ними довіреності, - адвокат Вадим Хабібуллін

Адвокатам ордер чи довіреність, а нотаріусам покращення життя вже завтра...



До статті 50


1. Відповідно до проекту Кримінального процесуального кодексу України (№ 9700 від 13 січня 2012 року) у статті 50 проекту КПК ордер визначено як письмовий документ, що посвідчує та підтверджує повноваження захисника на участь у кримінальному провадженні з надання правової допомоги. Слово "ордер" латинського походження (ordo (ordinis)) і використовується у різних значеннях: наказ, письмове розпорядження, документ на отримання (здобуття) або видачу чого-небудь, розрахунковий документ.

За своєю правовою природою ордер, у контексті цього проекту, є документом, за яким адвокатське утворення, зареєстроване у вигляді виключно адвокатської фірми, на підставі договору про надання правової допомоги між ним (адвокатським утворенням) та клієнтом доручає конкретному адвокату, який є членом цього утворення, представляти інтереси клієнта та надавати йому правову допомогу. Виходячи з цього оформлення ордеру адвокатом, який працює індивідуально (адвокатське бюро) або входить до колегії адвокатів, стає алогічним, оскільки у цих випадках адвокат фактично має видати ордер сам собі.

Договір про надання правової допомоги є різновидом договору доручення. Зокрема, стаття 1007 Цивільного кодексу України передбачає обов’язок довірителя видати повіреному довіреність на вчинення юридичних дій, передбачених договором доручення.

Отже, клієнт у необхідних випадках має надавати довіреність, і саме на її підставі (а не на підставі ордеру) мають діяти адвокати, які працюють індивідуально або у складі колегії адвокатів.

2. Припис про те, що повноваження адвоката на участь у кримінальному провадженні можуть підтверджуватись договором з підозрюваним, обвинуваченим чи іншою особою в інтересах підозрюваного, обвинуваченого, є неприйнятним, оскільки в цьому випадку будуть розголошуватись відомості, які є предметом адвокатської таємниці, що є порушенням вимог статей 9-10 Закону України "Про адвокатуру". Крім того, це суперечить вимогам частини шостої статті 46 проекту, що розглядається.

Те ж саме стосується відповідних положень статей 57, 63 проекту щодо посвідчення та підтвердження повноважень захисника на участь у кримінальному провадженні з надання правової допомоги потерпілому, цивільному позивачу та цивільному відповідачу.

Головне управління вважає і зазначає, що поданий на розгляд Верховної Ради України проект  Кримінального процесуального кодексу України потребує суттєвого доопрацювання із урахуванням висловлених зауважень та пропозицій...

Бажано аби рішення приймалося зважено, з урахуванням і необхідності починати все-таки змінювати кримінально-процесуальне законодавство, тому що, як кажуть Європейські експерти "якщо не починати, нічого не зміниться".

Але не ускладнювати при цьому адвокатам і так важке професійне життя та не покращувати життя шанованих мною нотаріусів, при отриманні оплати за видавані ними довіреності, замість спрощеного збереження інституту ордеру, так би мовити скороченої угоди про надання правової допомоги.


З великою повагою і сподіванням виявитися корисним,



Вадим Хабібуллін

адвокат, правозахисник, громадський діяч
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.