Прихована приватизація Укрзалізниці призведе до посилення рецесії в економіці

28 лютого 2012, 09:11
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
2033

Щодо прийняття Верховною Радою України проектів законів про корпоратизацію Укрзалізниці та наслідків для економіки та суспільства.

Хоча в прийнятих законах («Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» №9337  та «Про внесення змін до Закону України «Про залізничний транспорт» (щодо розмежування функцій державного та господарського управління галуззю) № 9377) немає слів про приватизацію українських залізниць, зрозуміло що саме її мають на мені автори цих ініціатив. При цьому уряд для приватизації обрав найбільш непрозорі й корупційні механізми її здійснення – «реорганізацію» і корпоратизацію. Застосування цих механізмів в кінцевому результаті очевидно приведе до втрати державної власності на об’єкти Укрзалізниці і ненадходження за них до бюджету жодних адекватних коштів (хоча б співставних з отриманими від продажу Криворіжсталлі чи Укртелекому). Для цього планується прийняти в новій редакції і закон «Про залізничний транспорт.

В процесі «реорганізації» з Державної адміністрації залізничного транспорту України, а також підприємств, установ та організацій залізничного транспорту державі залишаться  «неліквіди», які вимагають величезних інвестицій - залізничні колії, локомотиви, вокзали та служба зв’язку, а в нове акціонерне товариство (спочатку 100% акцій якого належатимуть державі) - АТ "Укрзалізниця" – перейдуть пасажирські та вантажні вагони, ремонтні підприємства, галузеві інститути, медичні, соціальні і навчальні заклади – загалом ліквідного державного майна на суму не менше 100 млрд. грн. Згодом «найласіші шматки залізничного пирога» стануть дочірніми підприємствами і можуть бути вільно приватизовані, що фактично і  заплановане цією «реформою» у 2015-2019 роках.

Наприклад для управління рухомим складом вже створено ДП «Український транспортно-логістичний центр» і низку приватних «підприємств-прилипал», які будуть виконувати функцію експедиторів перевезень. Саме з цими фірмами українські підприємства уже наразі вимушені укладати кабальні угоди на перевезення залізницями.

Таким чином фактично відбувається тіньова приватизація і фінансові потоки залізниць сконцентруються в приватних руках. У держави ж залишиться стрімко деградуюча інфраструктура і проблема соціального захисту біля 400 тисяч працівників залізниці.

Крім того значимість залізниць та їх вплив на загальну економічну ситуацію в Україні складно переоцінити. Адже тільки соціальних податків за минулий рік залізниця заплатила 13 млрд. грн.

Але, що найголовніше, вартість залізничних перевезень критично важлива для низки стратегічних галузей української промисловості та сільського господарства – металургії, видобування корисних копалин, експорту пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику, тощо. В структурі ціни продукту цих галузей залізничні перевезення сягають 10-30% і зміна вартості цих послуг може мати депресивний характер стосовно всієї української економіки.  

Уже тепер спеціалісти гірничо-металургійної галузі прогнозують зростання вартості залізничних вантажоперевезень на 33-50%. При цьому левова частка цих коштів осяде в кишенях саме приватних фірм» - підкреслив експерт.

Крім того за заявами керівництва «Укрзалізниці» тариф пасажирських перевезень наразі покриває лише 30% від їх вартості, а решта 70% перериваються за рахунок перехресного субсидіювання від прибутків отриманих від вантажних перевезень. Так не може продовжуватися далі після того як ці сфери опиняться в руках приватного інвестора зацікавленого виключно в отриманні прибутку

Цю ситуацію заплановано «виправити» до 2015-2019 років, що в вочевидь обернеться в зростання вартості квитків для пасажирів в 2,5-3 рази за вказаний період. Постраждають в першу чергу і пільгові категорії – навряд чи держава зможе компенсовувати приватним перевізникам надання квитків для цих категорій. Адже в 2010-2011 роках рівень такої компенсації «Укрзалізниці» не перевищував 30% понесених втрат».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Укрзалізниця,квитки,приватизація,рецесія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.