Неправильні акценти

26 березня 2012, 08:09
Власник сторінки
викладач теології
0
597
Неправильні акценти

Відгук на статтю Христини Бердинських «Тріснувший костел» (Кореспондент №10 (498), 16 березня 2012).

У статті, яка показує кризу віри у класично релігійній Польщі і намагається визначити причини такого стану, авторка наводить враження «рижеволосої дівчини з короткою стрижкою» Юлії Йонек із Варшави про те, що різдвяний «похід до Бога не приніс їй радості». Дівчина щиро додає, що «проблема (такого настрою) не у Всевишньому, а в його слугах - священиках».

А далі починається найцікавіше. Йонек вразило, що проповідь перетворилася в потік зауважень: «Священик говорив: ви сидите перед телевізорами, об’їдаєтеся солодощами, замість того, щоб думати про Бога».

Проте, аргументи дівчини нескладні. Ми часто забуваємо першочергове призначення Церкви Божої (маю на увазі не якусь окрему конфесію, а загалом Тіло Христове на землі): це не сакральні ритуали, запах ладану, споглядання шедевральних ікон в старих храмах, а, в першу чергу, збір людей, поєднаних однією думкою, єдиним бажанням – прославляти Бога (з грец. мови «Церква» – «еклесія», «збір людей»).

Проблеми в людей, таких як Юлія Йонек, з’являються саме від того, що церква, яку вона відвідала, не відповідала на запит її душі, а була просто «сімейною традицією», за словами іншого поляка Павела Врубеля, який також прийшов в костел з маленькою дочкою. Однак традиція, якою б сильною та прекрасною не була, ніколи не замінить живого спілкування з Богом та з іншими людьми.

Йонек також не розуміє, чому Церква продовжує говорити, що не можна використовувати засоби контрацепції. А дійсно, чому не можна? Та тому, що ми знову продовжуємо боротися з наслідками, а не з причинами проблеми. Саме в цьому випадку Церква повинна бути як ніколи акивною: потрібно вчити молоде покоління не тому, як правильно одягати презерватив і уникнути «небажаної» вагітності до шлюбу, а про те, що краще утриматися від статевих стосунків до шлюбу задля власного ж щастя та збереження благословення для свого життя.

Погоджуюся, церковні діячі деколи своїми діями компроментують Церкву Божу, втручаючись у державні справи, політику, бізнес та інші сфери життя, виконуючи не свою роботу. І це спонукає Юлію Йонек та інших не відвідувати храмів. Однак тут є одне але. Не зважаючи на всю нелюбов до місцевого поштаря, ви все одно прийматимете листи, які він приноситиме від вашого сина чи доньки.

Знайдіть церкву, де ви отримуватимете Слово від Господа та знайдете спілкування з однодумцями. Але це при умові, якщо у вас ціль - прославити Бога.

 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Польша,Бог,Церква,молитва
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.