Цугцванг* для маленьких / карликових партій

18 квітня 2012, 10:30
Власник сторінки
0
705
Цугцванг* для маленьких / карликових партій

...Цугцванг, коли будь-яка дія чи бездіяльність буде вести до погіршення політичних позицій, - Вадим Хабібуллін

Вибори до Верховної Ради України наближаються…

 

Політичні партії в Україні, згідно Конституції України, сприяють формуванню і вираженню політичної волі громадян, беруть участь у виборах

 

У 2012 році вибори депутатів здійснюються за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою: 225 депутатів обираються за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій; 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

 

Право висування кандидатів у депутати належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується ними через партії або шляхом самовисування відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів України».

 

Висування кандидатів у депутати партіями розпочинається за дев'яносто і закінчується за сімдесят дев'ять днів до дня голосування. Доречно згадати про те, що дуже складно знайти строк, з якого розпочинається самовисування, оскільки зазначено тільки про кінцевий термін – за сімдесят п’ять днів до дня голосування, але сьогодні я про інше!

 

Право висування кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі реалізується виборцями через партії у порядку, передбаченому Законом.

 

Право висування кандидатів у депутати у одномандатних округах реалізується виборцями через партії або шляхом самовисування у порядку, передбаченому Законом.

 

Партія може висунути виборчий список кандидатів у депутати від партії у загальнодержавному окрузі у кількості, яка не перевищує 225 осіб та по одному кандидату у депутати в кожному одномандатному окрузі.

 

При цьому, Центральна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії, за умови отримання нею документа про внесення грошової застави відповідно до статті 56 Закону.

 

Партія, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, до подання документів Центральній виборчій комісії для реєстрації кандидатів у депутати вносить в безготівковому порядку на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії грошову заставу, так названу виборчу грошову заставу, в розмірі двох тисяч мінімальних** розмірів заробітної плати. Тобто мінімальна заробітна плата  з 1 липня - 1102 гривні, а дві тисячі - це більше двох мільйонів гривень.

 

І саме тут починається Цугцванг – коли і сплатите неможна, знаючи, що прохідний бар’єр не переступити, і не сплатити не можна, знаючи що порушуватиметься Конституція і у Міністерства юстиції України буде привід скасовувати / ліквідовувати партію.

 

Отже деякі маленькі / карликові партії переважно радяться про начебто знайдений вихід з цієї ситуації - висуванням кандидатів самовисуванців від партій.

 

Партія, яка висунула кандидата в депутати в одномандатному окрузі, кандидат у депутати, який балотується в одномандатному окрузі в порядку самовисування, до подання документів Центральній виборчій комісії для реєстрації вносить на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії грошову заставу в розмірі дванадцяти мінімальних розмірів заробітної плати.

 

Але саме Цугцванг є помилковим бажанням видавати бажане за дійсне, оскільки у такому випадку – дійсно є суттєва економія по грошових виплатах, які тим більше можна забезпечити не витрачанням партійної каси, яка у маленьких / карликових партій і так не дуже …, а коштами наївних самовисуванців … і важко буде доводити, що не порушується Конституція, що саме партія брала участь у виборах і самовисуванці це також партія.

 

Отже, коли маленьким / карликовим партіям і сплатити двомільйонну виборчу грошову заставу не можна, знаючи, що прохідний бар’єр не переступити, і не сплатити не можна, знаючи що порушуватиметься Конституція і у Міністерства юстиції України буде привід скасовувати / ліквідовувати партію – у маленьких / карликових партіях наступить Цугцванг, коли будь-яка дія чи бездіяльність буде вести до погіршення політичних позицій.

 

ЧИ МОЖЕ ВИ ІНШОЇ ДУМКИ?

З повагою,

 

Вадим Хабібуллін

Київ, Святошинський р-н

адвокат, правозахисник, громадський діяч

 

Член Громадської ради, обраний 2011-2013: при Міністерстві юстиції України; при виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації); при Пенсійному фонді України; при Державній податковій службі України; при Головному управлінні Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві (заст. голови); при Державній виконавчій службі України (голова) ...

 

______________________________________________

 

* Цугцва́нг (нем. Zugzwang «принуждение к ходу») — положение в шашках и шахматах, в котором любой ход игрока ведёт к ухудшению его позиции. В настоящее время термин употребляется НЕ ТОЛЬКО в шахматах, но и в других видах спорта (бильярдкёрлинг), в азартных и настольных играх (нарды, карточные игры), А ТАКЖЕ ВО МНОГИХ ДРУГИХ ОБЛАСТЯХ, И ДАЖЕ В БЫТУ. Например в значении, когда любое действие или бездействие все равно приведет к ухудшению ситуации, то есть «делать нельзя и не делать нельзя». Материал из Википедии — свободной энциклопедии.

 

** Стаття 13 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» ... Установити на 2012 рік мінімальну заробітну плату: у місячному розмірі: з 1 січня - 1073 гривні, з 1 квітня - 1094 гривні, з 1 липня - 1102 гривні, з 1 жовтня - 1118 гривень, з 1 грудня - 1134 гривні;

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.