"Піти" Януковича поки не вийде

15 травня 2012, 08:37
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
549
 Піти  Януковича поки не вийде

Здійснити імпічмент Януковичу опозиція не в змозі, а заява Яценюка – чистий популізм.

Виступаючи в цю суботу перед учасниками і гостями Форуму об'єднаної опозиції, їхній новоспечений лідер Арсеній Яценюк заявив, що першим ділом новий склад парламенту прийме закон про імпічмент і таким чином "ліквідує монархію Януковича".

Для цього, за скромними прогнозами Яценюка, опозиції достатньо буде створити у Верховній Раді конституційну більшість, тобто отримати за результатами парламентських виборів 300 мандатів.

Звучить більш, ніж утопічно.

На фоні загального розчарування владою опозиція справді має непогані електоральні перспективи. Однак, для неї завдання-максимум – отримати хоча би 50% мандатів у ВР. І навіть це зробити опозиції буде вкрай важко.

З великою ймовірністю може повторитися ситуація 2002 року, коли опозиція виграла парламентські вибори по партійних списках, а влада – по мажоритарним округам. В результаті у Верховній Раді була сформована провладна більшість.

Якщо ж, раптом, опозиція все-таки здобуде більшість у ВР, президент може ініціювати розпуск парламенту. І хоча Конституція дуже звужує Януковичу це право, на допомогу прийде Конституційний суд, який обов'язково знайде підстави для визнання результатів виборів недійсними.

Тому "піти" Януковича опозиція поки не в змозі, принаймні до 2015 року, а заява Яценюка – чистий популізм.

Взагалі складається враження, що влада та опозиція змагаються у тому, хто виголосить виборцям найбільш популістичну обіцянку. При цьому, якщо в соціальних ініціативах Януковича існує конкретика, але відсутні механізми, то в обіцянках опозиційних лідерів відсутні і те, і інше.

Чого лише варті обіцянки замінити усіх суддів або розпродати Конча-Заспу. Думаю, сам Яценюк і його партнери по опозиції чудово усвідомлюють утопічність тих обіцянок, які вони давали на Михайлівській площі в суботу. З технологічної точки зору це потрібно не їм, а їхнім виборцям.

До речі, оголосивши про необхідність змінити закон про вибори і ввести систему відкритих партійних списків, Яценюк непрямо визнав, що голосування опозиційних депутатів за чинний закон про вибори було помилкою.

Отже, спостерігаючи за передвиборчою лихоманкою українських політиків, стає очевидним старий як світ принцип задоволення потреб населення – "хліба і видовищ". Наразі влада намагається дати електорату "хліб", в той час як опозиція – "видовище".
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.