Охорона адвокатської таємниці в контексті Євроконвенції з прав людини

16 травня 2012, 08:16
Власник сторінки
0
876
Охорона адвокатської таємниці в контексті Євроконвенції з прав людини

Адвокат може до першого допиту підозрюваного чи обвинуваченого мати конфіденційне побачення, а після – такі ж побачення без обмеження їх кількості та тривалості…, – адвокат Вадим Хабібуллін

Охорона адвокатської таємниці в контексті Європейської конвенції з прав людини є дуже актуальною, оскільки без належної охорони адвокатської таємниці втрачається сама ідея здійснення належного правового захисту і, відповідно, надання правової допомоги.

До кола цих питань неодноразово звертались науковці та практики, а саме: О.П. Заднепровський, М.Ю. Барщевський, І.Ю. Гловацький, Р.Ю. Гревцова, С.М. Логінова, В.В. Король, З.В. Макарова, А.Л. Ципкін, Д.М. Ватман, Н.М. Таварткіладзе, Н. Обрізан, С.І. Чорнооченко, О. Жуковська, К. Бузаджи, С. Гончаренко, К.Ф. Гуценко, Л.В. Головко, Б.А. Філімонов, В.І. Шишкін, В.П. Веріна, В.В. Мозякова, Д. Гомієн, Л.В. Брусніцин, Д. Харрис, Л. Зваан, Т.Ф. Варфоломеєва, С.Г. Гончаренко, С.М. Стахівський, В.Т. Маляренко, З.З. Зінатулліна, Л.Д. Удалова.

Адвокатською таємницею є: 1) інформація про клієнта та третіх осіб, що стала відома адвокату у зв`язку зі здійсненням адвокатської діяльності; 2) факт звернення клієнта до адвоката або адвокатського утворення; 3) суть доручення чи питання, з яким клієнт звертався до адвоката (адвокатського утворення), суть консультацій, порад, роз`яснень, наданих адвокатом (адвокатським утворенням), складені документи правового характеру, всі матеріали, що складають адвокатське досьє, інформація, яка зберігається на електронних носіях, та будь-які документи і відомості, одержані адвокатом при здійсненні адвокатської діяльності; 4) зміст договору про надання правової допомоги; 5) документи, передані адвокату клієнтом; 6) інші відомості, пов`язані з наданням адвокатом правової допомоги.

Адвокат не має права при здійсненні професійної діяльності в суді будь-яким чином, безпосередньо або опосередковано порушувати конфіденційність інформації, яка відноситься до предмета адвокатської таємниці або є конфіденційною згідно з Правилами.

Адвокатська таємниця – це не таємниця клієнта, передана адвокату «на зберігання до вимоги», і не таємниця лише одного адвоката, на яку поширюється його, а не клієнта «право власності»; це – їх спільна таємниця, правовий режим розголошення якої залежить від взаємної згоди клієнта і адвоката.

Спілкування підозрюваного, обвинуваченого, підсудного з адвокатом мають проходити в умовах повної конфіденційності, інакше втрачається сама ідея здійснення захисту і надання правової допомоги. Порушення принципу конфіденційності призводить до невиконання обов`язку не погіршувати становище підзахисного при використанні адвокатом своїх повноважень, до порушення конституційного права на захист. Адвокат може до першого допиту підозрюваного чи обвинуваченого мати з ним конфіденційне побачення, а після першого допиту – такі ж побачення без обмеження їх кількості та тривалості.

Право захисника мати конфіденційне побачення з підзахисним без обмеження їх кількості та тривалості є абсолютним. Тривалість побачення з обвинуваченим у СІ3О обмежується робочим часом працівників цієї установи. Практика склалася таким чином, що на кожне побачення захисник повинен отримувати від слідчого спеціальний дозіл, що законом для нього не передбачено. Національне законодавство не передбачає обмежень щодо права захисника мати конфіденційне побачення із підзахисним.

У Нідерландах право захисника мати конфіденційне побачення із підзахисним може бути обмежено «за наявності серйозних підозр, що контакти між обвинуваченим і адвокатом використовуються для перешкоджання розслідуванню». У Великобританії поліція в особі «офіцерів з нагляду» може перешкодити участі у справі конкретного адвоката, якщо є підстави вважати, що він буде впливати на свідків чи фальсифікувати докази.

Закон Федеративної Республіки Німеччини передбачив невідомий раніше в цій державі інститут виключення захисника із процесу, «якщо він серйозно підозрюється в конспіративних зв`язках з підозрюваним або зловживає своїм правом відвідувати місце ув`язнення з метою вчинення злочину».

Відповідно до Закону Франції з відома керівника адвокатської корпорації можуть прослуховуватися переговори адвоката, «незалежно від того, бере він участь у конкретній справі чи ні».

Згідно з канадським законодавством можуть прослуховуватися переговори адвоката з клієнтом, якщо є вагомі підстави вважати, що адвокат або залучена їм за дорученням інша особа, або член його контори можуть бути співучасниками правопорушення.

У Російській Федерації спроба захисника передати в ході побачення підзахисному дані, які можуть перешкодити встановленню істини у кримінальній справі чи сприяти вчиненню злочину, тягне за собою дострокове припинення побачення та направлення адміністрацією СІ3О матеріалів перевірки за таким фактом у колегію адвокатів для вирішення питання про відповідальність адвоката, який припустився порушення з наступним повідомленням» адміністрації СІЗО.

Обмеження права захисника на конфіденційність побачення з ув`язненим обвинуваченим в розвинутих країнах Європи ще не є вагомим аргументом в дискусії з приводу того, чи слід встановлювати такий порядок в Україні.

Обмеження контактів з адвокатами під час поміщення обвинувачених в одиночну камеру не є таким обмеженням, яке б серйозно перешкоджало у підготовці до захисту заявникам, оскільки їм дозволялося контактувати з адвокатами, а згодом, протягом дев`яти місяців, що передували судовому розгляду, вони мали можливість зустрічатися з адвокатами віч-на-віч.

Вадим Хабібуллін

Київ, Святошинський р-н

адвокат, правозахисник, громадський діяч

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.