У парламентської більшості немає голосів за мовний законопроект

30 травня 2012, 14:41
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
501
У парламентської більшості немає голосів за мовний законопроект

Напередодні виборів набагато легше мусолити мовну проблематику, ніж змагатися ідейно чи ідеологічно.

Депутати Верховної Ради швидше за все не підтримають скандальний законопроект «Про засади мовної політики», зареєстрований регіоналами Колесніченком та Ківаловим.

Актуалізація теми мови пов’язана з майбутніми парламентськими виборами. У зв’язку з цим провладну більшість і опозицію більше цікавить не стільки реальне вирішення цієї проблеми, скільки інформаційний шум навколо неї.

Мовна тема в Україні завжди була контраверсійною. Вона гарно підходить для розкрутки інформаційного протистояння влади та опозиції і, як правило, веде до повної мобілізації прихильників з обох сторін. Напередодні виборів набагато легше мусолити мовну проблематику, ніж змагатися ідейно чи ідеологічно. Так робили й на минулих виборах.

На мою думку, подальша доля мовного законопроекту залежить не тільки від влади, але й від політичної і громадянської опозиції. В парламентської більшості наразі немає гарантованої кількості голосів за даний законопроект. Як відомо, проти нього виступив не лише спікер Литвин, але навіть окремі депутати від ПР. При цьому невідомою залишається позиція більшості позафракційних. «За» проголосують комуністи і група Рибакова. Але навіть за таких умов набрати 226 голосів за законопроект Ківалова-Колесніченка буде вкрай тяжко.

Багато в чому результати голосування будуть залежати від дій опозиції і масовості громадських протестів. Також своє слово можуть сказати обласні ради. На сході і заході країни їх позиції кардинально відрізнятимуться.

В результаті отримаємо черговий розкол суспільства, хоча реально багатьох людей проблема мови хвилює набагато менше, аніж їхнє соціально-економічне становище.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.