Фарт Блохіна нівелюється нефартовістю Януковича?

06 червня 2012, 14:49
Власник сторінки
директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД
0
443
Фарт Блохіна нівелюється нефартовістю Януковича?

Межа наших можливостей – 5 очок і друге місце в групі

Перед початком чемпіонату Європи з футболу Євро-2012 багато хто з вітчизняних уболівальників робить свої прогнози щодо результату нашої збірною. Я собі теж дозволю зробити експертне оцінювання, яке буде базуватися не на нічим не підкріпленому оптимізмі, емоціях і бажанні видати бажане за дійсне, а на «голому» фактажі.

Отже, по грі збірної видно, що тренер не має цілісного уявлення ані про тактику майбутньої гри, ані про основний склад. Незрозумілі експерименти за тиждень до офіційного матчу, тасування складу, награвання «з нуля» ряду варіантів складу в лінії захисту ставлять під сумнів тезу самого Блохіна про те, що він на 99% визначився з основою національної команди.

Контрольні матчі виявили, що у нас колосальні проблеми в захисті. Точніше, його взагалі немає, що довели ігри з австрійцями і турками. Блохін в усіх матчах награвав різні комбінації і поки що на жодній не зупинився остаточно (принаймні, це видно, коли продивитися склад збірної в захисті і заміни по ходу гри). Не зрозуміло, що в збірній робить Бутко, грати на Євро – це поки не його рівень. Як завжди багато питань до Хачеріді. Тут таки спадає на думку: в центрі захисту є більше досвідчених перевірених гравців – і Ракицький, і Кучер, і Михалик, на худий кінець там можуть зіграти Тимощук і Гармаш. Але тренер наполегливо «без вазиліну» пхає в центр захисту Євгена… На флангах – провал, гуляй – не хочу! Селін не помітний, можливо, дійсно краще відтягати Олега Гусєва в захист, хоча це вдарить по атаці.

З атакувальними гравцями поки все гаразд – Коноплянка, Ярмоленко, той же Гусєв – всі є беззаперечно гідними грати в основі. Щодо форвардів – давно ясно, що Мілевського немає сенсу випускати, багато питань до Селезньова. Найкращими варіантами виглядають Девіч, Шевченко і Воронін. Якщо грати з Девічем на вістрі, а Шеву і Андрія поставити під ним – атака буде достатньо агресивною. Плюс атакувальні «крайки» Ярмоленко і Гусєв. А ще ж є Коноплянка. З таким підбором Вороніна і Шеву можна випускати на тайм на допомогу Девічу. А Марко повинен грати весь матч. Але поки тренери йому такої можливості чомусь не дають(((

Взагалі, якщо захисту нема, то чи не варто було б зробити ставку суто на атаку і грати за схемою 3-4-3 або 3-4-2-1? Поставити одного захисника в центр (наприклад, Михалика чи Кучера), в допомогу йому відрядити опорного півзахисника Тимощука, а Ракицького і Шевчука поставити на фланги? Ракицький любить підключатися до атаки і не завжди встигає повертатися в центр захисту. То чи не краще йому грати на фланзі?

Але Блохін воліє тасувати центральних захисників кожному матчі, аніж пробувати награвати нові схеми і комбінації

Тепер щодо ймовірних результатів в групі.

Отже, найоптимістичнішим варіантом для нас є 5 очок. Ми виграємо одну гру (або першу у шведів – якщо поталанить, або останню в англійців у випадку, якщо ця гра нічого не буде для них вирішувати). Теоретично, це може вивести нас і на перше місце, якщо хтось з групи так само виграє один матч, решту зведе внічию, а дві інші команди будуть грати між собою також на нічийний результат.

Більш реальним є варіант, коли Україна набере 4 очки – виграє у англійців чи шведів, програє Франції, а ще один матч зведе внічию. Але це не гарантуватиме їй навіть другого місця, а пройде наша збірна далі, якщо в групі буде одна апріорі найслабша команда, а у нашого конкурента за друге місце буде гірша різниця м’ячів.

Самий кращий розклад – сподіватися, що в групі буде один однозначний лідер (наприклад, Англія), а решта команд будуть однаковими по силі і не дуже вправними в атаці. Тоді нам треба буде всі три матчі звести внічию і сподіватися, що конкуренти між собою також так зіграють і програють лідеру. Тоді в них буде по 2 очки, а у нас 3, що і виведе в Україну в чвертьфінал. Де нам напевне доведеться «зачохлити ракетку», хіба що ми якимось дивом вийдемо з першого місця на хорватів, які, також з якогось дива, обійдуть Італію. Сподіватися виграти в інших безглуздо – навіть по пенальті, бо ж у нас не буде Шовковського.

Вибачте за такий песимізм, але нам варто бути реалістами! Блохін – не той тренер, що може привести до успіху. Всі його плюси – це фартовість, але вона не буває вічною, тим паче, на турнірі рівня чемпіонату Європи. На доведення своєї правоти наведу приклад ЧС в Німеччині: ми пройшли в чвертьфінал, вигравши у команд Саудівської Аравії і Тунісу, а в одній восьмій не забили жодного м’яча не найсильнішій Швейцарії і пройшли далі тільки завдяки Шовковському. А на цьому чемпіонаті команд з країни «третього футбольного світу» не буде! Тому в Блохіна не вірю – він нульовий як новатор, добре, хоч не намагається «по тупому» копіювати Лобановського, як це недолуго робили його попередники на тренерській лаві збірної. Краще б дійсно дали шанс Маркевичу!

Тому, друзі вболівальники, вибачайте, але налаштовуйтесь на гірше. Нема на що сподіватися з такою економікою, з такою владою і з таким керівництвом ФФУ. А якщо ще й Янукович буде на матчі, то взагалі – ховайсь в жито. Точно «продуємо». Хоч би щось сталося, аби Федорович на футбол не прийшов, тоді буде якийсь шанс.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Янукович,Блохін,Євро 2012
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.