Ходячий труп

30 червня 2012, 10:02
Власник сторінки
0
502
Ходячий труп

... Медитація з книги Бгакті Тіртги Свамі «Жебрак-4. Померти до приходу смерті» написана ним за кілька місяців до власної смерті.


Чи бачили ви коли-небудь ходячий труп? Він прагне бути чиїмось родичем, він вважає себе жителем якогось континенту, країни, частиною якоїсь раси, він відносить себе до якоїсь статі і вікової групи. У нього є світлини всіх членів його сім'ї, а у них є його фотографії.
Вони збираються на сімейні зустрічі, де всі члени сім'ї з усієї країни розповідають один одному і обговорюють сімейні плітки. Вони говорять про те, хто помер і хто народився в минулому році, хто одружився і хто розлучився. Кожен рік він гадає, хто ж наступний покине своє тіло. Напевно, це буде він сам, адже він вже труп, хоч і ходячий.
Він вирушає на роботу рано вранці, а повертається пізно ввечері. Його дружина і діти, здається, більше радіють його відходу, ніж приходу. Він ненавидить свою роботу і розуміє, що його начальник і товариші по службі, ймовірно, терпіти його не можуть, так само, як і він їх. Тим не менше, йому доводиться ходити на роботу кожен день, але кожен рік він гадає, хто з його товаришів по службі наступним покине своє тіло. Напевно, це буде він сам, адже він вже труп, хоч і ходячий.
Він відкладає гроші на страхування автомобіля, страхування будинку та страхування життя. Деякі з його знайомих побували в автокатастрофі, природні катаклізми зруйнували їх будинки, а у деяких родичі загинули в автокатастрофах або померли від хвороб. У нього дуже гарна страховка, і він вважає себе готовим до будь-якого нещастя, яке може трапитись з його майном, родичами або ним самим. Однак він не любить сюрпризів і дивується, коли якесь із нещасть дійсно приходить у гості. Він вже майже зрозумів, що турбуватися нема про що і ніщо не застане його зненацька, тому що він вже труп, хоча і ходячий.
Іноді він подумує, чи не змінити йому професію або чи не сісти знову за парту, щоб отримати новий диплом. Він міркував над тим, що середній американець міняє машину кожні три-чотири роки, будинок - кожні сім років, професію - приблизно чотири рази за життя, а місце роботи - близько десяти разів за життя. Йому очевидно, що все і вся постійно змінюється. Кожен рік він гадає, що ще зміниться в його житті, адже він труп, хоча і ходячий.
По неділях він ходить до церкви, в синагогу, мечеть чи храм, щоб зустріти там здебільшого таких же людей, зайнятих тим же самим. Іноді він запитує себе, наскільки вони насправді вірять і чи дійсно вони розуміють, що роблять. Пісні та молитви співаються, Писання читаються проповідь вимовляється. Кожен місяць або близько того трапляються похорони одного з членів громади. Часом він побоюється йти в місця поклоніння, знаючи, що знову почує там імена тих, хто недавно помер. Проте він знає також, що в церкві, синагозі, мечеті або храмі одного разу оголосять і про його смерть, оскільки він труп, хоча і ходячий.
Раніше він був дуже самотній, але потім зустрів свою дружину. Він думав, що вона принесе йому повне задоволення і щастя. Він був упевнений, що з її приходом у його житті відбудеться важлива і чудова зміна. Проблема, однак, полягає в тому, що вона очікувала того ж самого від нього. Кожен з них чекав щастя і задоволення від іншого. Зрештою обидва отримали розчарування і зрив, оскільки жоден з них не збирався задовольняти потреби іншого. Кожен сподівався задовольнити свої власні потреби за рахунок іншого
Ходячий труп - це насправді кожен з нас, тому що, схоже, всі ми надто ототожнюємо себе з тілесними визначеннями, такими як раса, національність, стать, політичні погляди, сім'я, робота безпека, освіта, ритуали і романи. Ми часто бачимо в цих визначеннях сенс життя, а все інше вважаємо вторинним. Занурившись у ці визначення ми схильні забувати, що всі вони відносні і тимчасові. Прийде час, і ми змінимося, інші теж зміняться, і обставини теж стануть іншими. Найголовніше, смерть скоро прийде, навіть якщо людина живе довго, адже навіть 100 років - це досить короткий відрізок часу. Смерть неминуча, вона чекає за рогом всіх і кожного. Так що проживе людина один рік або сто років, вона все одно ходячий труп, тому що смерть прийде дуже скоро. Смерть не тільки змінить все і вся, але стане також останньою нагородою і останнім досвідом. Ми можемо думати, що наше теперішнє існування, наші особливості та взаємини триватимуть невизначено довго в тому вигляді, в якому вони знаходяться зараз, але дуже скоро вони опиняться у минулому. Від смерті нас відділяють буквально миті. Якщо ви до цих пір не помічали ходячих трупів, то лише тому, що не придивлялися до навколишніх. Гірше того, ви не були чесні самі з собою, спостерігаючи себе. Так продовжуйте ж ходити, досягати чогось, рватися до переваги, будувати відносини, розмірковувати, бо скоро ви повністю усвідомите, що ви труп, хоча і ходячий.
Я жебрак, який зрозумів, що він - ходячий труп
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.