Ганна Герман переслідувала Марію Матіос через... фалос

08 липня 2012, 11:30
Власник сторінки
журналіст
0
886

Гостею чергової передачі «Портрети» з Сергієм Дорофєєвим на 5-ому стала українська письменниця, поетеса і публіцист Марія Матіос.

Протягом інтерв'ю серед іншого вона повідала, що достеменно знає - кампанію з її переслідування Генпрокуратурою та МВС організувала заступник голови Адміністрації Президента України Ганна Герман. Приводом стала фраза з твору письменниці «Вирвані сторінки біографії», де київський обеліск радянським воїнам порівнюється з фалосом. За словами літераторки, нардеп від КПУ Цебенко звернувся з цього приводу до прокуратури саме з подачі Ганни Герман.

Марія Матіос вважає, що кампанія тиску на неї  з боку правоохоронних органів зі спробами вилучення книги з продажу стала відповіддю на її судове опротестування свого звільнення з посади заступника голови Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка, яку вона обіймала з 2005 по 2010 роки. Письменниця називає своє звільнення несправедливим та незаконним і наполягає на його політичному характері.

Марія Матіос народилася 19 грудня 1959 року в с. Розтоки Путильського району Чернівецької області. Перші вірші надрукувала у 15 років.

У 1982 р. закінчила філологічний факультет Чернівецького державного університету, відділення української мови та літератури (тепер - Національний університет імені Юрія Федьковича).

Працювала відповідальним секретарем "Буковинського журналу", Чернівецької обласної організації Спілки письменників України, в Раді національної безпеки та оборони України.

У 1992 р. дебютувала як прозаїк в журналі "Київ", опублікувавши новелу "Юр’яна і Довгопол".

Нині вона - державний службовець 2 категорії 3 рангу, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, автор 20 книг українською мовою та 5 книг іноземними мовами, почесний громадянин міста Чернівці, Заслужений працівник культури України, лауреат міжнародної премії "Талант та гідність".

Твори письменниці перекладені сербською, румунською, російською, польською, хорватською, білоруською, азербайджанською, японською, китайською, єврейською мовами. Друкувалися у Канаді, США, Китаї, Хорватії, Росії, Сербії.

Марія Матіос має некоронований титул "найпліднішої письменниці України". Є автором першої у сучасній українській літературі книжки кулінарних рецептів "Фуршет від Марії Матіос" та контраверсійного "Бульварного роману".

ЇЇ роман "Солодка Даруся" визнано найкращою з українських книг останнього 15-річчя незалежності, які вплинули на український світ, відзначено Національною премією України ім. Тараса Шевченка 2005 року.

Письменниця є переможницею конкурсу "Книжка року 2005"  за роман "Солодка Даруся".

У 2007 році отримала гран-прі конкурсу "Коронація слова" за роман "Майже ніколи не навпаки". Цей роман також став "Книжкою року 2007".

У 2008 році — переможниця конкурсу «Книжка року 2008» в номінації «Красне письменство — Сучасна українська проза» за роман «Москалиця. Мама Мариця — дружина Христофора Колумба».

У 2009 році на V Київському міжнародному книжковому ярмарку книга "Москалиця" отримала державну нагороду - диплом першого ступеня в номінації "Бестселлер".

Нині Марія живе та працює в Києві.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.