Закон про зайнятість - піархід Тігіпко

08 липня 2012, 19:37
Власник сторінки
Голова ГО "Громадська Палата України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України
0
586

Новели та «позитиви» закону про зайнятість, про які так схвально розповідає пан Тігіпко, не принесуть бажаного результату, а лише можуть привести до погіршення ситуації на ринку праці.

З прийняттям нового закону, створювати нові робочі місця, брати приоритетно на роботу молодь та осіб старшого віку не стане вигідніше роботодавцям, адже запропонована законом система компенсацій не є іноваційною і вона не містить механізмів її запровадження, а є кроком назад.

Існуюча система дотування зайнятості не ефективна, а запропоноване відшкодування єдиного внеску не надихає бізнесменів на пошук нових працівників, не спонукає їх до створення нових робочих місць.

В нині чинному законі про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття вже передбачено дотації на створення робочих місць та ще й з відшкодуванням зарплати, але воно не працює лише тому, що система надання дотацій забюрократизована, отримати її практично дуже складно роботодавцям через корумпованість виконавчих дирекцій фонду.

Замість того, аби удосконалювати старий механізм надання дотацій, який на початковій стадії діяв ефективно, за новим законом все це згортається, а сам Фонд повністю попадає під контроль держави. Громадський фонд соціального страхування перестає бути самоврядною організацією і буде частиною держбюджету, що фактично призведе до згортання фінансування соціальних программ по безробіттю в країні. Знищується існуюча система управління фондом. Не буде запроваджено більш ефективне двостроннє управління соціальним фондом. Більше того, не зважаючи на те, що за новим законом зберігається принцип соціального партнерства щодо здійснення управління фондом соціального страхування на випадок безробіття, це управління стане номінальним, практично формальним, адже бюджет цього фонду буде затверджуватися лише Урядом. Роль профспілок, як представників застрахованих осіб, та роботодавців в цьому процесові зводиться нанівець.

Таким чином, з прийняттям закону про зайнятість держава, фактично, бере під контроль фонд соціального страхування на випадок безробіття, що фактично і є основною новацією закону, а все інше є лише піарним прикриттям перед виборами до Верховної Ради.

З огляду на це, профспілки та громадскість країни не очікують на покращення ситуації в сфере зайнятості населення найближчим часом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Петро Петриченко Незалежні профспілки ВКП НКПУ НФП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.