1. Лідер

09 липня 2012, 19:48
Власник сторінки
художник
0
383

Кілька думок з приводу лідерства в світлі сучасної політичної ситуації. Кілька пропозицій дій в даній ситуації.

 Епіграф.

Уми бувають трьох видів: один все  осягає сам; другий може зрозуміти те,  що осягнув перший; третій – сам нічого не осягає і постигнуте другим зрозуміти не може.

Макіавеллі Ніколо

 Один з керівників підприємства в якомусь інтерв’ю розповів, що під час навчання на семінарі присвяченому проблемам лідерства студентам запропонували тест яким визначається здатністю людини бути  лідером.

Тест такий. Студентам пропонується ситуація в якій вони знаходяться на тонучому кораблі серед океану. В них є шлюпка і десять хвилин вибрати обмежену кількість самих необхідних в даній ситуації речей. Серед них різноманітні інструменти, їда, вода, одежа, дзеркало для бриття, бритва, ніж, сокира, пилка, зброя. По тому які предмети хто вибирає визначається приналежність чи ні до лідерства.

Потенційний лідер – той хто вибирає дзеркало.

Розглядаючи сучасну політичну ситуацію ми не знаходимо лідера ні з одного ні з іншого боку здатного вивести країну з тупика.

Проблема нашої країни в тому що ми не пройшли певні етапи формування політичної держави. У нас народ отримав право вибору не научений цьому попередньо ні церквою, ні аристократією ні традицією. Політично безграмотний народ вибирає речі про які не має уявлення, не має критеріїв вибору.

Всяка розумна і пронирлива людина може скористатися нєвєжеством мас для того щоб заради своїх корисних цілей, просто купити хиткий народний вибір.

(Люди мало размышляют; они читают небрежно, судят поспешно и принимают мнения, как принимают монету, потому что она ходячая. Вольтер)

При еволюційному шляху розвитку не темний народ обирає лідера а світлий лідер обирає народ. (історія це нам показує) і авторитарно формує з нього по своєму баченню націю.

Що ми маємо. Останній відставлений лідер Ющенко проклинаємий усіма ким тільки можна звичайно заслуговує звинувачень, правда не тих які йому висувають всі.

Шквал ненависті дезорганізував дезорієнтував його і його прихильників. Слідкуючи за його рідкими появами в ефірі легко можна помітити це. Коли проти тебе переважна більшість, яка готова тебе розірвати то не особливо почуватимеш себе комфортно.

Ющенко, це той хто при катастрофі корабля вибрав в першу чергу дзеркало, але народ не розуміє цього вибору,  а сам Ющенко не зміг донести до мас свою  позицію, в повній мірі ясноті, сподіваючись що народ сам докумекає.

Масам зрозуміліші лідери, які вибрали воду, їжу, сокиру, ніж, одежу і т.д. предмети першої необхідності на їх думку. Образно кажучи народ викинув з шлюпки Ющенка разом з його дзеркалом і поклав всі свої надії на інших рятувальників – з сокирами і харчами, .

Що ми можемо в цій ситуації робити?

Варіант перший. Ми можемо нічого не робити ні про що не хвилюватися і покластись на еволюційний процес мінімум 20 років, а краще 40,  ідеал 100. Відбудеться зміна кількох поколінь. Старі вимруть, нові народяться, поступово засвоять цінності громадянського суспільства, такі як солідарність, достоїнство, непорушність права індивіда і т.д. це все процес дресури, навчання. Навіть не знаючи для чого люди будуть поступати правильно, як це відбувається зараз в дем. країнах.

Цей варіант розвитку вимагає однієї умови – держава має бути ізольована від впливу ворожих народів, бажано на острові в океані, як Австралія, наприклад.

Варіант другий. Знаходячись на відкритому просторі, варто покладатися не на природну еволюцію а на власний розум, сили, смілість, солідарність, жертовність.

Як учить Макіавеллі Ніколо не всі народжуються однаковими.

Відповідальність і вина за все що відбувається в країні лежить не на 3 групі не на 2, а, виключно,  на першій.

Ці перші мають стати активними, мають стати рупором, стати прикладом, стати вчителями, мають зрозуміти свою місію і  діяти.

Перші мають озброїти знаннями других щоб врятуватися усім трьом.

Апелювати до третіх безрезультатно – тільки власний приклад і критична маса 2 і 3 буде мати вплив.

Рецепт простий – робити все можливе і ні про що не хвилюватись.

Ще одна характерна риса по якій визначається будь-який лідер. Це не звинувачування інших. Самий захудалий і самий великий лідер ніколи не звинувачує когось.

Той хто бачить ясно – не звинувачує, хто неясно –  звинувачує всіх.

Той хто звинувачує будь-кого в своїх бідах є пасивний об’єкт, він чекає змін від іншого навіть не допускаючи думки мінятися самому. Це все одно що чекати коли камінь стане м’яким, сніг теплим, а вода сухою.

Але, ображатись на людей через їх нерозуміння все одно, що вимагати від них бути вищими ніж вони є від природи. Ніхто неможе вибирати ким і яким він народиться.

Вертаючись до останніх подій навколо  закону про мови Ющенко єдиний хто сказав те що має сказати лідер.

Але невежество народу не дозволяє йому користуватись порадами. Маси відкидають автоматично все що зв’язано з Ющенком –хороше чи погане, без аналізу.

До речі. При такій ситуації нація може розраховувати тільки на лідерів авантюристів які пропонують піплу те що він забажає. А істинний лідер просто боїться такого народу, як чорт ладана, готового заплювати і затоптати того хто пропонує щось незрозуміле для омеженого розсудку.

 *Дзеркало дозволяє подавати сигнал на великій відстані пропливаючим кораблям і пролітаючим літакам..

 Post Skriptum

Любая вещь имеет два лица. Снаружи как будто смерть, а заглянешь внутрь — увидишь жизнь, и наоборот, под жизнью скрывается смерть, под красотой — безобразие, под изобилием — жалкая бедность, под позором — слава, под ученостью — невежество, под мощью — убожество, под благородством — низость, под весельем — печаль, под преуспеванием — неудача, под дружбой — вражда, под пользой — вред.

Эразм Роттердамский

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.