Вступ 2012: абітурієнти нові – проблеми старі і нові

25 липня 2012, 14:14
Власник сторінки
Голова комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, народний депутат України, фракція "Батьківщина"
0
916

На жаль, попри усі обіцянки розширення можливостей доступу до вищої освіти українських дітей, три тижні цьогорічної вступної кампанії переконують у протилежному.

На жаль, попри усі обіцянки розширення можливостей доступу до вищої освіти українських дітей, три тижні цьогорічної вступної кампанії переконують у протилежному. До помилок минулого року додалися ще й нові можливості обмежити доступ до безкоштовної освіти та маніпулювати результатами.

Тепер, по-порядку. Як переконався вже й сам вступник цього року доступ до здобуття безкоштовної освіти звузився. Не лише тому, що у 2012 році кількість випускників  шкіл у порівнянні з минулим роком зросла майже на 40 відсотків. МОНмолодьспорт, турбуючись про молодь, якщо рахувати у пропорції, зменшило кількість місць державного замовлення. Так, вступники минулого року й цього року, фактично, поставлені у нерівні умови. Адже при зростанні кількості вступників в два рази – цього року для бакалаврів держзамовлення зросло лише на 16 відсотків. Арифметика не складна, але чи справедлива?

Умови прийому до ВНЗ, підготовлені МОНмолодьспорт, цьогоріч повторювали всі необґрунтовані нововведення попереднього року. Серед них:

- збільшення «ваги» середнього балу атестату (переведення за 200-бальною шкалою), що призвело до зростання кількості медалістів у школах;

- додавання балів за підготовчі курси (20 балів), що призводить до нерівності доступу до вищої освіти;

- зарахування сертифікатів різних років, що ставить абітурієнтів в нерівні умови, адже вимоги тестування відрізняються від року до року.

Отже, знову, хотіли як краще, вийшло, як завжди. Можливо, запитати так – а чи хотіли краще? Наприклад, якщо дитина проживає в маленькому містечку чи селі, де вона фізично не може брати участь у підготовчих курсах, що тоді? Або, якщо ця дитина не має коштів оплатити курси? Це автоматично забирає в неї можливість мати додаткові 20 балів. А ці 20 балів, погодьтеся, під час самого конкурсу доволі багато важать. Досить часто, це цілих 20 позицій у списку! А іноді й більше...

Крім того, було збільшено мінімальний бал з профільних предметів з 124 до 140. Наприклад, 124 бали не набирають орієнтовно 11-12% абітурієнтів, а от вже 140 - як правило до 30%. Таким чином умови прийому одразу зменшили можливість вступу для досить значної кількості абітурієнтів. Нагадаємо, що право підвищувати прохідний бал з різних предметів є у ВНЗ. І це мало б бути тільки їхнім автономним правом.

Погіршилася якість проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Не секрет, що ЗНО недофінансується. Не забезпечується якість тестів, у них присутні багато помилок. На різних сесіях кандидати перебувають у різних умовах. Ось, будь ласка, в деяких завдання з минулого року чи пробного тестування, а в деяких – нові. Міністерство дискредитує ЗНО, хоч мало б навпаки – докласти максимум зусиль, працювати над його розвитком, аби зберегти довіру та віру у справедливість та чесність.

Знову є величезна кількість нарікань про технічні несправності та помилки при реєстрації на сайті електронного вступу. Є можливість фальсифікацій при вступі. Електронний вступ цього року передбачає зв’язок з впровадженою єдиною державною електронною базою з питань освіти. Але кардинальних змін і виправлення помилок, які були минулого року, немає! Так і досі не вирішені питання нормативного врегулювання оскарження роботи електронного вступу. Також, наприклад, якщо людина подає в електронному варіанті свої документи, то дані з сертифікату можна звірити, бо вони є в єдиній базі. А середній бал з атестату звірити неможливо.

Тобто, якщо хтось хоче «надути» прохідний бал, то подаються документи з зазначенням завищеного балу з атестату, що не відповідає дійсності. Так, цей  вступник може потрапити на вищі позиції в рейтинговому списку рекомендованих до зарахування. Зрозуміло, що при внесенні документів все це розкриється. Але до того часу, доки стане відомо про цю брехню (чи «технічну помилку», «неуважність», назвіть як завгодно…), інші вступники-конкуренти, хто думає, що не потрапив на бюджет, відмовляються вступати. Ті ж, хто був нижче за списком, і кому хочуть посприяти, займають прохідні місця.

Крім того, є запитання щодо належної роботи системи “Конкурс”. Вона має містити всі результати абітурієнтів і своєчасно показувати всі зміни у рейтингових списках. Але чи так це насправді? Минулорічний показав, що приймальні комісії подають дані неоперативно і з помилками. Експерти неодноразово говорили перед затвердженням умов прийому, що слід визначити відповідальність приймальних комісій за таку ситуацію. Проте, питання не вирішено.

І, найганебніше, що можна було б собі уявити – змінювати правили гри, під час самої гри! Саме так можна охарактеризувати ситуацію, що сталася буквально учора-сьогодні. МОНмолодьспорт, аби зробити вступну не просто справедливою, а «суперсправедливою», розіслало вишам листа, у якому повідомляє про нову владну ініціативу. З 25 липня цього року діє нова редакція статті 5 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці". Це означає, що вступати поза конкурсом отримали можливість нові категорії громадян. Серед них: «Шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки, а також протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти особи, батьки яких є шахтарями та які мають стаж підземної роботи не менш як 15 років». Ці вступники можуть бути зараховані до державних і комунальних ВНЗ та ПТУ на навчання за державним замовленням, лише просто обравши спеціальність. Ось така справедливість. Підкупна. Бо чи не випадково ці зміни прийнято напередодні парламентської кампанії і торкаються вони цільової групи виборців провладної партії?

На жаль, так чи інакше нинішні абітурієнти змушені підпорядковуватися цим “суперсправедливим” правилам гри. Що ж робити, щоб в цій ситуації не втратити свій шанс. Звичайно, бути уважнішим, розумнішим. Але, крім того, ми можемо порадити вступникам в першу чергу захистити свої результати від маніпуляцій у рейтингових списках претендентів на місця державного замовлення.

Зауважте, 1-го серпня до 12 години мають бути опубліковані перші рейтингові списки. Буде визначено прохідний бал. І якщо ви пройшли на місця державного замовлення – наступні 4 дні є визначальними. Ви маєте розуміти, що оригінали документів необхідно подати до кінця робочого дня четвертого серпня. Бо вже наступного дня буде новий рейтинговий список.

Для тих, хто не побачив себе серед бюджетників, радимо відповідально поставитися до змін даних, які будуть у списках. Особливо, якщо ви у списку межуєте з місцями державного замовлення. Коли ж ви не пройшли у другій хвилі, раджу сфотографувати цей список. Якщо ви знову не пройшли, варто знати прізвища тих, хто був нижче. Адже, щоб у третій хвилі вони, чомусь,не стали вище вас.

Крім того, інколи приймальні комісії йдуть на своєрідну хитрість. Для залучення більшої кількості абітурієнтів пропонують, якщо ви не пройшли у другій хвилі на бюджет, терміново подавати документи на платне навчання. Але пам’ятайте, що документи на платну форму навчання приймаються до 25 серпня Вступ на платну форму навчання також здійснюється за рейтингом.

Будьте уважними. Розумнішими.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: вступна кампанія,влада,вступ,Гриневич,МОН,підкуп виборців
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.