Допомогти Демократичному Альянсу?!

06 серпня 2012, 07:31
Власник сторінки
Громадський активіст, журналіст, письменник
0
1594

Вибори стартували. Як завжди: вибори без вибору…

Питання не в тому, в якій політичній силі менше сволоти. Питання в тому, що всі без виключення політичні партії – продукти Банкової, олігархів (великих або дрібних), бізнесменів від політики (старих або дуже старих). Українські політичні підмостки давно перетворені на міжсобойчик, де старі актори, більшості з яких давно пора на пенсію, грають ролі молодих і завзятих персонажів.

Зі всієї цієї камарильї псевдотрибунів, псевдополітиків і псевдорятівників нації лише одна політична сила не викликає у мене роздратування. Ні емоційне, ні раціональне. І мені хочеться, щоб ця сила, як мінімум, зареєструвалася і взяла участь у виборах. Відразу відповідаю на питання скептиків: жодної особистої зацікавленості у мене немає.

Я не є членом Демальянсу, не повною мірою розділяю їх ідеологію і, тим більше, не збираюся рухатися по їх списках. Як мінімум, в осяжній перспективі (як відомо, ніколи не говори «ніколи»). Втім, слабо вірю, що навіть якщо Демократичний альянс зареєструється на вибори, він зможе здолати 5%-й бар'єр. Бути лідером у Фейсбуці і забезпечити присутність на телебаченні –  різні речі.

Українська політика не раз і не два доводила, що участь у виборах це питання грошей, грошей і ще раз грошей. Тому і відношення до політики в країні, як до бізнесу. Вклав гроші – повинен відбити і заробити. Значить і не варто нарікати на відсутність ідеології, сильних фігур, яскравих ідей. Гроші робляться, переважно, тихо і, як відомо, не пахнуть.

Осінні вибори, на жаль, ситуацію не змінять. І результат участі Демальянса в цих виборах – день не сьогоднішній і навіть не завтрашній. Але сам факт, що якась політична сила зможе зареєструватися і провести кампанію не за гроші олігархів і корумпованих чиновників, а за 10,100 або 500-гривневі купюри, що пожертвували громадяни країни, викликає якщо не оптимізм, то надію на деякі зміни в майбутньому. Коли політику стануть творити не грошові мішки, а політики, що фінансуються і підзвітні народові.

Я не закликаю голосувати за Демократичний Альянс. Я сам далеко не впевнений, що проголосую за цю партію. Але у виборах Демальянс брати участь повинен. Значить, повинен знайти кошти і внести заставу. Свої... гривень до каси партії я вніс. Не з розрахунку на завтрашні перемоги, а сподіваючись на прецедент, який післязавтра стане правилом...

P.S. Даю посилання на сторінку сайту Демократичного альянсу для переказу коштів. Перевести чи ні – право кожного. Свої аргументи я висловив...

P.P.S.  І все ж, іще один. Ми багато говоримо і, ймовірно, надмірно сміливо відносимо себе до «середнього класу». Забуваючи, що «середній клас» – це ті, хто готовий чимось жертвувати, аби забезпечити адекватність влади, своє представництво у ній і, як наслідок, захист своїх інтересів. Сьогодні для того, щоб це колись сталось, потрібні лише 10, 100 або 500-гривневі купюри. Збір коштів є актуальним до кінця цього тижня.

Що буде завтра – сказати важко.

Але, впевнений, підтимка Демократичного альянсу –  це те завтра, яке робимо саме ми!..

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.