Ідея удосконалення виборчого механізму

23 серпня 2012, 19:27
Власник сторінки
художник
0
285

Чи буде демократично обмежити право людей обирати і бути обраним якимись бар’єрами? Звичайно ні. Є тільки один пункт який дозволить це зробити не порушуючи самі основи демократії. Цей пункт здатні

цитата

Вопрос о верховенстве народа сводится, в сущности, к тому, может ли кто-либо иметь изначальное право властвовать над народом вопреки его воле. В каком смысле утверждение суверенитета может быть обосновано разумно — этого я не упускаю из виду. Итак, народ, разумеется, суверенен, однако он — вечно несовершеннолетний суверен, который должен в силу этого находиться под постоянной опекой и никогда не может распоряжаться своими правами, иначе он накликает бесконечное множество несчастий; к тому же он, как и все несовершеннолетние, весьма легко становится игрушкой разных коварных обманщиков,  которые потому и называются демагогами.

Шопенгауер. А. 1860

 Для того щоб стати спеціалістом в якійсь області людина має навчатися 5 років (вища освіта), 3 роки середня спеціальна, управляти автомобілем обов’язково закінчити курси і здати екзамен.

Але є область людської діяльності куди допускають всіх – без освіти, без попереднього навчання, без проходження курсів; тупі, обмежені, безграмотні, навіть полуумні і люди з старечим маразмом можуть сміло приймати рішення – ця область є управляння суспільством – вибір людей для управління державою.

Вважається, очевидно, що будь-яка людина, апріорі, народжується зі знанням суспільних проблем, і їх вирішенням.

 Таким чином вибори до органів управління держави формально є волевиявлення народу, а фактично це є лотерея. В одному випадку людина яка немає ніякого уявлення що вона вибирає і для чого в іншому виборця дурять чи купляють. В обох випадках, вибори це формальність.

 Вирішення проблеми.

В античних республіках право голосу мали чітко визначена група громадян: корінні жителі, вільні громадяни, власники майна.

 Чи буде демократично обмежити право  людей обирати і бути обраним якимись бар’єрами?  Звичайно ні.

Є тільки один пункт який дозволить це зробити не порушуючи самі основи демократії. Цей пункт здатність адекватно сприймати дійсність і приймати рішення.

Я пропоную допускати до голосування всіх, але тільки після здачі екзамену на адекватність, адекватне сприйняття реальності..

 Як це можна зробити.

 Перше. Перед екзаменом у вигляді анонімних тестів кожен претендент має пройти курс лекцій 5 – 10 год. і тільки після цього здавати іспити.  В курсі лекцій має бути викладені: основи дем. суспільства, механізми управління, технології виборів, технології обману виборців, і т.д.

Зрозуміло, що після цього вибори можна буде вважати виборами а не лотереєю.

Зразу можна сказати, що 50% людей відмовляться проходити курси і здавати екзамени по причині небажання вчитися, старості, ліні, страху перед провалом, але саме ці люди і є причиною прийняття неправильних рішень.

 Я передбачаю звинувачення в дискримінації по розумовому критерію.

Звичайно елемент дискримінації тут є, але потрібно вибирати що гірше часткове обмеження можливості заради блага всіх, в тому числі і дискримінованих, чи дотримання закону заради закону.

При нагоді нагадаю слова Ціцерона. Вищий закон – вище беззаконня.

 Першими будуть проти професійні політикани, адже таким чином вони втрать можливість маніпулювати обмеженістю людей, використовувати глупість в своїх  цілях.

Ну а аргумент самих виборців, які не здали екзамен, що тупість не може бути перешкодою до прийняття рішень, думаю можна легко подолати.

 Друге. Я розумію спротив певних категорій суспільства. Тому можна спочатку обійтись без екзаменів а обмежитись на перших парах обов’язковим прослуховуванням курсу лекцій. Той хто відмовляється від курсів не допускається до екзаменів. А таких кандидатів теж буде немало.

 І третє. Потрібно не зважаючи на перші дві ідеї вводити в шкільну освіту як обов’язковий предмет – розділ управління державою. Через дітей можна достукатись до дорослих. Більшість дорослих мають закостеніле мислення і саме через дітей ми можемо навчати дорослих приймати правильні рішення, рішення які принесуть благо їхнім дітям.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.