Виборця слід поважати

02 вересня 2012, 22:08
Власник сторінки
0
258

Помилятися можуть всі, не становлять винятку й політичні партії

Чесно кажучи, дуже не хотілось писати цей текст аби не лити воду на млин чинної влади. Об’єднану опозицію й без того атакують з усіх боків. "Регіонали" розповідають баєчки про "руїну", начебто створену "папєрєднікамі", їхні "шістки" - псевдоопозиція з числа "реєстрових" патріотів, - про ідентичність "Батьківщини" та Партії регіонів. При цьому навіть наважуються критикувати владу, у межах дозволеного, звичайно. А тим часом призначені владою "незалежні" самовисуванці щедро засівають гречкою електоральні поля та обіцяють довірливому виборцю створити райське життя в окремо взятому виборчому окрузі.

За таких умов опозиція має боротись буквально за кожний голос. Тим більш прикро бачити як вона відштовхує своїх прихильників.

Мабуть неможливо точно порахувати, скільки прихильників втратила опозиція завдяки виборчому списку, добряче нашпигованому офісним планктоном та політичними хамелеонами. Але що ці втрати суттєві, не підлягає сумніву. Про це свідчать і оцінки експертів, і реакція громадськості.

Помилятись можуть всі, не становлять винятку й політичні партії. Мудрість політичних лідерів полягає у тому, щоб визнати ці помилки, вчасно їх виправити і вжити ефективних заходів для мінімізації наслідків. На жаль, у даному випадку цього не спостерігається. Замість того, щоб почистити список, опозиціонери всіляко намагаються якщо не довести його бездоганність, то бодай знайти якесь виправдання.

В інтерв'ю "Газеті по-українськи" третій номер списку Об’єднаної опозиції Анатолій Гриценко наводить просто-таки віртуозні аргументи.

Чому список кандидатів від опозиції міг бути сильніший, переконливіший і яскравіший, але не став такий? Через страх. Ми пропонували приєднатися багатьом - відомим ученим, освітянам, медикам, провідним фахівцям у різних галузях, які обіймають серйозні посади, мають знання й досвід, яких знають і шанують десятки й сотні тисяч людей. Яким й агітувати за себе не треба - їх люди і так обрали б. Але як тільки ректор, головний лікар чи директор НДІ заявить про опозиційність, він одразу втратить посаду і справу, якою живе. Та ще й отримає купу кримінальних справ навздогін.

Отже, запрошували до списку високоморальних, авторитетних людей, з якими перемогли б злочинну владу "на ура", та ті виявились слабаками, боягузами. Ну що ж, тепер зрозуміло, чому, скажімо, Олесь Доній та Володимир Ар'єв не потрапили до списку. Відмовились, бо злякались. І з переляку вирішили балотуватись на мажоритарних округах. А от Тетяна Донець виявилась героїчною жінкою, не побоялась увійти до списку. А чого їй боятись, коли ще так недавно вона готувала візит до Львова самого Віктора Федоровича. Тож природно, що винагородою за сміливість став її п'ятдесят сьомий номер у списку. І подібних "сміливців" у прохідній частині списку чимало. Мабуть недостатньо сміливості виявили Михайло Волинець, Андрій Шкіль Юрій Гримчак. Тому й опинились у зоні ризику під номерами 85, 87 та 91 відповідно.

Це ж якими бовдурами треба вважати виборців, щоб переконувати такими "аргументами"! Чи пан Гриценко переконує себе? Ну сказав би чесно, що не брав участі у складанні списку, сам ускочив у цей вагон в останню хвилину. А тому не може надати якихось зрозумілих пояснень. По-людськи можна було б його зрозуміти.

А тепер, Анатолію Степановичу, уявіть собі, що це Вам якийсь спритник вішає локшину на вуха, запевняючи, що це чистісінький діамант. Чи віддасте Ви йому свій голос? От і порахуйте, скільки голосів втратила опозиція завдяки Вашому інтерв’ю.


Виборця треба поважати. Хоча б під час виборчої кампанії.


 




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.