Втрачені можливості та перспективи Януковича

20 вересня 2012, 05:17
Власник сторінки
Аналитик
0
229
Втрачені можливості та перспективи Януковича

Чи може Янукович ще виправити ситуацію?

Рік тому, Янукович мав надзвичайні можливості. Європейці зробили все задля того щоб дати Януковичу можливість з найменшими втратами вийти з цієї ганебної ситуації. Але він не захотів. Якщо б він таки зміг переступити через себе, він би отримав: угоду про ЗВТ, про асоціацію з ЄС, допомогу від МВФ, політичне визнання в ЄС та Америці, сильні позиції у перемовинах з Росією. Але отримав: міжнародну ізоляцію, примарні європейські перспективи, репутацію авторитарного політика, проблеми з фінансами та беззахисність перед Росією, яка принижує його так, що неприпустимо навіть у відносинах між звичайними людьми.
А все чому?
Фобія щодо Тимошенко. Хоча він міг тримати її на свободі, відкривати кримінальні справи, давити на неї в інформаційному просторі, обмежувати в рамках закону її діяльність, та спокійно продовжувати дискредитувати її за кордоном. Всередині країни її рейтинг падав, ззовні, можна було правильно
попрацювати, але він обрав шлях, на який не підтримала б жодна розумна людина.
Рік минув, сухий залишок для влади дуже негативний.
Чи можливо зараз щось зробити для Януковича?
По-перше, треба зрозуміти, що на Заході не люблять "царьків", вони поважають сильних політиків. Якщо людина може приймати сильні рішення та перегравати своїх опонентів, завойовувати симпатії виборців, та з таким будуть рахуватись попри помилки. Хоча Буш і став автором такого поняття, як бушизми, ніхто не буде сперечатися з тим, що його поважали і з ним рахувались.
По-друге, потрібна ротація команди, треба усунути найбільш одіозні фігури, тобто дистанціюватись від їх рішень. Як це робить зараз Саакашвілі. Він розуміє що для збереження влади він має приносити в жертву тих хто несе відповідальність за це. Друг, кум, партнер в бізнесі? То й що? Відставка це дія, яка зберігає голову, та дає можливість відставнику з часом повернутись у велику гру. Намагання зберегти винуватих, буде прив'язувати президента до самої події, а йому потрібна дистанція.
По-третє, президенту треба включити свої повноваження щодо ситуації з Тимошенко, наприклад помилування. Це не виправдання, тому морально людина залишається тією що скоїла злочин. Далі робити все поступово. Зміни щодо КК внести наступним парламентом з обмовкою що це нові люди, ті що були заважали.
По-четверте, ПР не повинна виграти ці вибори любою ціною. Вибори повинні показати, що Янукович не боїться ані політичної конкуренції, ані ротації влади. Треба довести до кінця справу з поновленням роботи ТВі та зняти прес з ЗМІ. Бо програш для Януковича на парламентський виборах більш потрібний ніж виграш. Він вже взяв на себе всю відповідальність повернувши собі повноваження Кучми, а те що може трапитись після виборів може повністю поховати його президентські амбіції.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.