Небезпечний шлях до знань в автобусах від бізнес-міністра

24 вересня 2012, 12:14
Власник сторінки
Голова комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, народний депутат України, фракція "Батьківщина"
0
431
Небезпечний шлях до знань в автобусах від бізнес-міністра

Українські батьки та освітяни мають турбуватися про якість освіти дітей, а не про їхню безпеку в шкільних автобусах, які закуповує чинне Міністерство освіти і науки, молоді та спорту.

На початку вересня цього року, у програмі «Tender News» на телеканалі TVi виходили сюжети про те, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту через тендер закупило у Херсонського заводу Анто-Рус автобуси, які не відповідають стандартам ДСТУ. Один із випадків, який стався в Іванківському районі Київської області на відрізку шляху «Іванків - Рудня-Тальська», ледве не закінчився трагедію – новенький автобус згорів за кілька хвилин. Спочатку цей факт не набув розголосу. Не згадувало про нього і керівництво профільного міністерства.

Але журналісти провели своє розслідування. І встановили, що у 2010 році МОНмолодьспорту було оголошено тендер на закупівлю шкільних автобусів. Операція була проведена у «кращих традиціях» міністра-бізнесмена: перемогла приватна компанія з далеко не найвигіднішою пропозицією. Інші заявки були відхилені. Згодом з переказаних 33 мільйонів десять були виведені на рахунки шістьох підставних фірм. Як повідомляє телеканал, в актах виконаних робіт – плата за консультаційні послуги, обслуговування програмного забезпечення і так далі. Тендер став об'єктом перевірки КРУ і СБУ. Згодом навіть була проведена експертиза іншого, аналогічного автобуса з поставленої партії. Висновок короткий – транспортний засіб вимогам ДСТУ не відповідає. Більше того, є небезпечним для життя. СБУ навіть було порушено кілька кримінальних справ – і щодо пожежного інциденту і з приводу порушень при проведенні тендеру.

Сюжет супроводжувався численними фотографіями офіційних документів, що не викликають сумнівів у своїй істинності, і переконливості. Проте, міністр спершу нахабно обманював громадськість, стверджуючи, що нічого не горіло, та заперечуючи, що 10 мільйонів пішли на конвертаційний центр. Щоправда, потім, під час прес-конференції, визнав та навіть причину назвав, посилаючись на експертні висновки – коротке замикання.

Державна програма «Шкільний автобус», яка діє з 2003 року і фінансується з державного, місцевих бюджетів та за кошти спонсорів. На закупівлю транспортних засобів витрачаються чималі кошти. Так, у цьому році для закупівлі шкільних автобусів у держбюджеті закладено 352 млн грн. З розрахунку близько 355 тис грн. за штуку.

Але нас цікавить навіть не суми відкатів та шкоди бюджету освіти, а те, якою є безпека наших дітей у придбаних у результаті оборудки неякісних автобусах. Вкотре переконуємося, що біля керма освіти в Україні люди, які керуються тільки задоволенням власних бізнес-апетитів, а не інтересами дітей, а політика не державницькою, а політикою шкідництва.

З відповіді Держспоживстандарту України на запит журналістів телеканалу ТВі

З відповіді Управління Служби Безпеки України у місті Києві на запит журналістів ТВі




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Гриневич,МОНмолодьспорт,відкат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.