В Україні перевидадуть книгу "Тече "Вісла" до Донбасу"

02 жовтня 2012, 12:24
Власник сторінки
історик, юрист
0
194

У першій декаді жовтня за підтримки ГІ "Права справа" перевидадуть книгу "Тече "Вісла" до Донбасу". Автор книги – кавалер урядових та відомчих нагород, автор 240 наукових та публіцистичних праць істор



В Україні перевидадуть книгу ''Тече ''Вісла'' до Донбасу''


У першій декаді жовтня за підтримки ГІ "Права справа" перевидадуть книгу "Тече "Вісла" до Донбасу". Автор книги – кавалер урядових та відомчих нагород, автор 240 наукових та публіцистичних праць історик Валерій Снєгирьов. Співавтором книги є співголова ГІ "Права Справа" Дмитро Снєгирьов.

Книга висвітлює перебіг подій польсько-совєтської операції "Вісла", яка полягала у примусовій депортації (виселенні) з використанням збройних сил вказаних країн українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 належали Німеччині. Насильницьке переселення проводилося за етнічною ознакою.

"Створення однорідної держави з точки зору етнічної приналежності. Аби перетворити приграничні повіти на суто польські, що зрештою відповідає інтересам держави, і щоб усунути питання Лемків з питань польської політики, рекомендованим би було переселення Лемків вглиб Польщі", – зазначають автори книги.

У межах операції було переселено близько 140 тисяч осіб. На Луганщині опинилися 722 лемків. Депортація лемків до Донбасу, їх подальша доля стали основою сюжетної лінії книги. Сьогодні в Лутугинському районі Луганської області живуть близько 2 тисяч лемків – колишніх депортованих та їхніх нащадків.

Книгу написано у суворій відповідності до фактологічного матеріалу та історичних документів. "Ґрунтовне висвітлення цих трагічних для українців подій є не тільки пізнавально-корисним – це справа честі і національної пам'яті. Крім того, вивчення подій, пов'язаних із депортацією лемків – показовий урок для тих українців, які покладають надії на те, що їхні інтереси буде обстоювати хтось із наших західних чи східних сусідів. Книгу буде передано до бібліотек, також її можна буде знайти у вільному продажу", – зазначено в повідомленні.

Джерело:

ZAXID.NET
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.