Україна піднялася ще на одну сходинку в світовому рейтингу права на інформацію)

02 жовтня 2012, 16:17
Власник сторінки
журналист
0
337

Тепер ми на 8 місці!

 2011 році Закон України "Про доступ до публічної інформації" досяг став найвищим досягненням України в світових рейтингах. Тоді Україна посіла 9 місце серед 89 країн світу за рейтингом забезпечення права на інформацію, розробленим двома провідними міжнародними організаціями Access Info Europe (Іспанія) та Centre for Law and Democracy (Канада).



Україна випередила навіть країни "старої демократії", в тому числі – "батька свободи інформації" – американський FOIA, який був на 37 сходинці.

Україна – 8 у світі за свободою інформації

І ось – новий успіх! Щойно Access Info Europe та Centre for Law and Democracy оприлюднили новий рейтинг свободи інформації, до якого увійшли вже 93 країни, що мають закони про вільний доступ до інформації. Україна піднялася на одну сходинку і тепер посідає 8 МІСЦЕ У СВІТІ.

Приємно бачити свою країну серед лідерів на інтерактивній мапі, розміщеній на офіційному сайті авторів світового рейтингу.

Щоправда, змушений визнати, що нашої заслуги у цьому немає. Рейтинг досліджує якість законів, а не як його виконують.

Сумно за Хорватію, але радий за Україну

Насправді, причина покращення позиції нашого Закону в поразці, якої зазнала свобода інформації у Хорватії. Раніше ця балканська країна посідала 6 сходинку рейтингу.

Базовий закон про свободу інформації був ухвалений хорватським парламентом у 2003 році. У 2010 до нього були внесені суттєві зміни, які розширили сферу його застосування, полегшили скарги запитувачів на розпорядників і процедуру отримання відповіді.

22 вересня 2011 року Конституційний суд Хорватії скасував дію змін до Закону про свободу інформації 2010 року у зв'язку з тим, що поправки були прийняті не абсолютною більшістю голосів членів парламенту, як цього вимагає Конституція у випадку голосування щодо кардинальних змін до законів.

Таким чином, у 2011 році Access Info Europe оцінювало рейтинг закону Хорватії з урахуванням поправок, прийнятих у 2010 році. А у 2012 році експерти переглянули рейтинг у зв'язку з їх скасуванням змін, що знизило загальну оцінку.

У Хорватії, яка випереджала нас на 8 балів знизилися показники "сфера дії", "процедура подання запитів", "санкції і захист" та "скарги".



Таким чином, Україна зберегла свої 115 балів, а Хорватія втратила 8 і зараз має 114, що підняло нас на 1 сходинку.

В України є запас для росту

У нашого Закону є резерви, щоб ще покращити свої показники. Наступний рейтинг має відобразити підписані у травні Президентом України зміни до статті 6 Закону "Про доступ...", які віднесли декларації про доходи всіх державних службовців до публічної інформації, у якій не може бути відмовлено. Цього немає навіть у країнах ЄС, а отже розширилася сфера дії Закону.

Крім того, в Україні з'явився Представник з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних Уповноваженого з прав людини. Тобто, в нас тепер є незалежний регулятор в сфері доступу до інформації. А саме відсутність незалежного регулятора стала тим фактором, через який Україна не добрала бали в розділі "апеляції" (19 з 30 можливих балів).

Це гарна новина на тлі скасування криміналізації наклепу)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.