"Стоп-цензура!" не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?

04 вересня 2012, 09:10
Власник сторінки
журналист
0
414

Якщо завтра хтось оприлюднить ще гірші для України рейтинги, Ви про це дізнаєтеся з плакатів "Стоп-цензурі!".

Сьогодні був на відкритті WAN-IFRA. Це найбільший медіа-захід світового рівня за останні кілька років.

Учасники руху "Стоп-цензура!" виступили з акцією протесту.

Зверніть увагу. У Південній Кореї місцевих журналістів, які також намагалися влаштувати акцію протесту під час WAN-IFRA, зупинили на ескалаторі та навіть не пустили до зали.

Між іншим, Республіка Корея займає в рейтингу свободи слова "Репортерів без кордонів" 44 місце і випереджає на кілька позицій США!

У Москві за спробу організувати протест під час виступу Путіна на WAN-IFRA організаторів оштрафували. 

В Україні протест відбувся за задумом ініціаторів. Оскільки в залі було темно, а я сидів на гальорці, то їхніх гасел на плакатах я не зміг прочитати.

Тому цитую два з них за "Телекритикою":

"Україна посідає 130 місце в рейтингу свободи преси".

"В Україні не працює доступ до публічної інформації"

Інформую шановних активістів, що згідно з останнім (2011-2012) рейтингом поважної міжнародної організації "Репортери без кордонів", Україна покращила позицію в рейтингу свободи слова на 15 (!) пунктів. Зі 131 місця ми перемістилися на 116. 

Це відбулося не в останню чергу завдяки тому, що в Україні почав діяти закон "Про доступ до публічної інформації", який схвально оцінили репортери.

"Репортери без кордонів" мають в Україні свого представника – Оксану Романюк, яка може підтвердити покращення рейтингу свободи слова в Україні. Вона має цьому своє пояснення, але факт залишається фактом. Свіжіших звітів репортери не публікували.

Хіба не знала про це "Стоп-цензура!"? Звичайно знала! Але вони обрали для акції рейтинги "Freedom House", для яких свобода слова – не провідна тема, як для репортерів, а лише одна з багатьох, яку вони моніторять поряд зі станом демократії, захистом прав людини, свободи зібрань та безлічі інших маркерів. Якщо завтра хтось оприлюднить ще гірші для України рейтинги, Ви про це дізнаєтеся з плакатів "Стоп-цензурі!".

До речі, Оксана Романюк, як учасник протесту, тримала один з плакатів. Чи це означає, що даним свого офісу вона вже не довіряє? Це все одно, якби CNN замовив власний exit-poll, але сказав, що exit-poll конкурентів з NBC кращий.

І, наостанок, назву три факти, чому я не погоджуюся з гаслом, що закон про доступ в Україні не працює.

1. Київська обласна і Київська міська державні адміністрації набрали найбільшу кількість балів за моніторингом впливової громадської організації.

"В процесі надсилання електронних запитів та отримання відповіді на них не виникає жодних проблем. Запити реєструються, а відповіді надаються якісно та вчасно", – пишуть активісти громадської організації.

2. Чиновники почали отримувати догани за ненадання відповіді журналістові за запитом, інформує сайт Інституту масової інформації, керівник якого – Вікторія Сюмар сьогодні охоче протестувала за свободу слова.

3.Адміністрація Президента чи не вперше надала відповідь на запит "Української правди", яка не викликала нарікань редакції.

Чи працює свобода інформації чи ні – це оціночні судження про напівповну/напівпорожню склянку з водою. Оптимісти кажуть, що працює, песимісти – що ні. Кожен бачить свою правду


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.