Чи дасть результат взаємне зняття кандидатів-мажоритарників від ОО та “УДАРу”?

16 жовтня 2012, 10:16
Власник сторінки
Communication group
0
325

Щойно пройшов останній етап узгодження кандидатів від опозиційних політичних сил по мажоритарним округам. Імхо, таке узгодження працює на користь ПР.

Щойно пройшов останній етап узгодження кандидатів від опозиційних політичних сил по мажоритарним округам. Імхо, таке узгодження працює на користь ПР.

Зняття партією Кличка своїх кандидатів насправді лише зовні має позитивний ефект, хоча рейтинги й показують досить оптимістичні дані щодо представників «УДАРу». Кличко надто пізно запропонував зняти своїх кандидатів на користь ОО. Напередодні виборів це зняття тільки заплутає виборця, який не має доступу до Інтернету. Узгодження кандидатів потрібно було робити раніше, коли ще можна було суттєво вплинути на волю виборців.

Протягом останніх місяців кандидати працювали на те, щоб переконати виборців, що вони достойніші за своїх опонентів, а це зняття не було підготоване ні з організаційної, ні з інформаційної точки зору, тому «УДАР» і ОО ризикують заплутати своїх виборців і втратити їх голоси.

Отже цей технологічний хід опозиціонерів від ОО та УДАРу сприймається не інакше як пропагандистський, передвиборчий прийом, спланований на Банковій.

Більше того, ситуація, коли залишаються два провідні кандидати на окрузі, вигідна, як опозиції, так і владі. Легше залишити двох біполярних кандидатів, що знаходяться приблизно в однаковій силовій категорії і результати одного з них в процесі підрахунку голосів підфальшувати на користь іншого.

Виникає питання: чи варто було в цій ситуації зніматись ще й націонал-патріотам (кандидатам від Нашої України, Української народної партії, Конгресу українських націоналістів), оскільки подібні звернення від ОО та УДАРу надходили. Моя відповідь – не варто, адже електоральне поле згаданих партій практично не перетинається з полем «ударівців» і лише у незначній мірі перетинається із полем ОО. Головне поле цих партій – великий процент патріотично налаштованих виборців, тих, хто ще не визначився.

Прихильники кандидатів від націонал-патріотичних сил – це специфічний виборець. Маю на увазі національно свідомих людей, які в умовах сьогодення не бачать альтернативи ні в ОО, ні тим більше в «УДАРі». Таких  людей мало цікавлять передвиборчі подачки і обіцянки кандидатів. Вони зорієнтовані лише на проукраїнську державницьку позицію кандидатів і не схильні віддавати свій голос комусь іншому.

Власне й потенційний виборець кандидата від ОО – більш проукраїнський і патріотично налаштований, ніж виборець «УДАРу». Тому тут можливі варіанти: частина виборців кандидата від ОО якого зняли, скоріш за все, проголосує за кандидата від націонал-патріотичних політсил, ніж віддасть свій голос представнику «УДАРу». З цієї ж причини, тільки навпаки, далеко не всі прихильники Кличка (в значній мірі російськомовні), проголосують за представника ОО.

Отож, маючи сильного кандидата від влади практично на кожному окрузі, доцільніше було б «УДАРу» та ОО не знімати одного кандидата на користь іншого за два тижні перед виборами, втрачаючи при цьому свого виборця, з одного і з іншого боку, а обєднати зусилля та співпрацювати кожен на своєму електоральному полі. Вийти до виборців разом із спільними заявами-агітаціями, щоб не допустити перемоги провладного кандидата.

Володимир Манько

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.