Громадські ради не стали ефективним інструментом комунікації влади і гром.сусп.

14 листопада 2012, 10:54
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
486

Вчора у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України за ініціативи Громадської ради при Міністерстві оборони України відбувся кругли стіл на тему: «Зв’язки з громадськістю, як комунікативний ас

Головною умовою  демократичного розвитку соціуму й держави  є інформаційна відкритість влади, яка забезпечується через зв’язки з громадськістю. В усіх демократичних країнах влада дотримується чітких усталених процедур оприлюднення інформації про свою діяльність та інформування громадськості з метою якісного залучення інститутів громадянського суспільства до вироблення загальнонаціональних політик в різних сферах суспільного життя».

          Що ж ми маємо на сьогодні в практичній діяльності громадських рад? Реальна комунікація між органами державної влади громадськими радами є дуже однобокою. Більше нагадує пропаганду: органи державної влади інформують ГР про свою діяльність, а ГР – органи державної влади про свою. Взаємодія при цьому, отримання реакції на таке інформування, вкрай слабка.

          Майже всі громадські ради не виконують своєї головної функції визначеної Постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996  «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» - проведення постійної громадської експертизи проектів нормативно-правових та інших актів, що мають важливе суспільне значення і стосуються  конституційних  прав,  свобод, інтересів   і   обов'язків   громадян.

          Без виконання цієї функції всі громадські ради фактично недієздатні.  В результаті не використовується організаційний, науковий, інформаційний, кадровий ресурс громадських рад, порушується законодавство України, делегітемізується державна політика».

          «Хоча я не схильний драматизувати ситуацію і необхідно визнати, що рівень взаємодії громадськості і органів державної влади порівняно з часом до прийняття Постанови Кабінету Міністрів України № 996  дещо покращився, але його ще не можна назвати навіть задовільним. Якщо застосувати спортивну термінологію, то раніше громадські ради діяли на любительському ріні, зараз – на аматорському, але до професійного – ще дуже далеко. При цьому деякі громадські ради працюють трохи краще (наприклад, при Міністерстві оборони України), деякі розпущені (при Міністерстві внутрішніх справ), а 11 міністерств і центральних органів виконавчої влади взагалі не створили таких рад.

          Для зміни негативної ситуації що склалася необхідно зробити 3 кроки:

          1. Кабінету Міністрів України провести процедуру контролю і моніторингу виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996  «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» щодо проведення постійної громадської експертизи проектів нормативно-правових та інших актів, що мають важливе суспільне значення і стосуються  конституційних  прав,  свобод, інтересів   і   обов'язків   громадян. Відновити правову експертизу;

          2. Громадські ради не мають один одного «пропагувати», а створювати спільні проекти діяльності, плани, інформаційні приводи;

          3. В сфері зв’язків з громадськістю потрібно розробляти спільні сучасні концепції та стратегії міністерств і відомств з засобами  масової інформації та суспільством загалом. Адже ті інформаційні продукти, які готуються наразі в переважній більшості міністерств і відомств Україні не відповідають мінімальним критеріям до них, що застосовуються в ЗМІ, є нецікавими та неактуальними.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: громадські ради,правова експертиза
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.