ШУКАЙ ПРИЧИНУ В СОБІ

19 листопада 2012, 10:50
Власник сторінки
0
563

Навіщо перекладати свої проблеми на інших, та ще на дітей?

Нещодавно проводила урок у 8 класі. Діти, звичайно, трішки шумні, але в них такий вік. Дивно було б якби вони всі тихенько сиділи як зомбі на уроці. Один з учнів, Влад, дуже розумний хлопець, але в нього явно проблеми з поведінкою, дуже любить, коли йому приділяють багато уваги. Але не в тому суть. Я в цьому класі проводжу лише другий урок і дітей ще толком не знаю. Але бачу, що потяг до знань в них є. І головне – наголошувати на кожній їхній правильній відповіді. А коли хвалиш учнів і бачиш, наскільки вони після цього стараються, то розумієш, що твоя робота не була марною, бо відчуваєш, що кожна правильна їх відповідь, кожне правильно виконане ними завдання – це і твоя маленька перемога. Чому ж тоді деяким вчителям так важко похвалити дитину? Я не стверджую, що ось я така класна, а більше ніхто до цього не додумався. Просто я все частіше помічаю, що вчителі, особливо старшого покоління, забувають звертати увагу на успіхи учнів, оті їх маленькі щоденні перемоги, які їм не завжди так легко даються.

Що ж до Влада… Після мого уроку в 8 класі була математика. Вчителька, яка веде цей предмет, уже досвідчена, не один десяток років працює в школі, але що мене здивувало, так це те, що її реакцією на шум у класі було підвищення власного тону, і не тому що вона намагалась втихомирити дітей, хоча кричати на них теж не дає результату, вона просто голосніше почала пояснювати новий матеріал. Учні кричать собі, а вчитель собі і ніхто нікого не чує. Вчителька замовкає і останнє слово чує від Влада і виганяє його із класу, бо він, бачите, заважає їй проводити урок. А мені б так хотілось запитати: кому вона той урок проводила? Владу, звичайно, стало соромно, він стукає в двері і просить вибачення. І наступна репліка вчителя: "Проси пробачення у дітей, а не в мене. Ти ж їм заважав." А потім звертається до інших учнів: "Ну що, діти, ми йому дозволимо зайти?" Як це взагалі розуміти? Навіщо перекладати свої проблеми на інших, та ще на дітей? Так, у школі працювати важко, але воно того коштує. І, як кажуть, якщо в тебе є проблеми – шукай причину в собі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.