Англійський король по-рівненськи

21 листопада 2012, 16:36
Власник сторінки
0
331

У підсумку ж замість можливості стати і нардепом, і непрямим керманичем міста, мер може стати у місті англійським королем або й весільним генералом.

Зізнаюсь, місяці три тому щиро вірив, що у міського голови Володимира Хомка найбільше шансів стати нардепом від Рівного. Під завісу виборчої компанії це переконання підточували сумніви. У підсумку ж замість можливості стати і нардепом, і непрямим керманичем міста, мер може стати у місті англійським королем або й весільним генералом.

Політика, як війна чи боротьба за чемпіонство у спорті. У цьому випадку якомусь з видів єдиноборств, наприклад боксі. Хоче бути переможцем, чемпіоном  - пам`ятай декілька важливих правил:

 

 

1. Не зазнавайся.

2. Твої попередні перемоги та звершення у новому двобої не мають ніякого значення. У тебе інший суперник і обставини.

3. Старанного готуйся до бою, незалежно від рівня суперника.

4. Не дивись за спину супернику, та не плануй нові бої до завершення поточного.

 

Чи знав про ці правила міський голова, комунальник за освітою? Мабуть знав. З його то досвідом. Чи вів він себе занадто впевнено? Чи планував і озвучував дії наперед? Чи вірив він в силу терміну "ГОСПОДАРНИК", який забезпечивав багаторічну стабільність для попереднього мера Віктора Чайки? Оцінювати вам. 

 

Зважимо лише на декілька фактів:

 

1. Хомко, як і Чайка в останній каденції не мав підтримки депутатської більшості. Однак авторитет і вплив  Віктора Анатолійовича кувався не одну каденцію. Він керував містом понад 20 років. Володимир Євгенович натомість тримав баланс завдяки складним політичним комбінаціям.

2. Хомко при кожній нагоді декларував підтримку рівнями на рівні 60 відсотків. Таким був його результат на мерських виборах, де не було серйозних суперників взагалі.

3. Чинний мер фактично не проводив виборчої кампанії за виключенням кількох листівок та замовних телесюжетів. Мотивував це тим, що його впізнаваність і так на рівні 90%. Навіть традиційний керівник його виборчих компаній Тарас Масименко цього разу працював з Валентином Королюком.

4. Кілька місяців ходили чутки про можливого наступника Хомка. Туди сватали і молодого керівника підконтрольного приватного комунального підприємства, і заступника голови ОДА Олексія Губанова. Всім, все на рівні чуток. І за здоровою логікою це до завершення кампанії мало залишатися чутками. Натомість міський голова відкрито заявив про наміри підібрати собі наступника та утворив посаду першого заступника.

 

Чесно скажу, хотів написати блог на цю тему ще до завершення виборів та попередити мера. Однак вирішив, не тривожити його душу, бо знав, що він болісно сприймає мої публікації.

У підсумку під завершення нібито беззаперечне царствування мера вирішили поставити під сумнів одразу декілька сильних претендентів. Тоді як спочатку планувався лише один опозиційний політизований Олег Осуховський. Натомість на "господарському" полі Хомка зіграли одразу  Віктор Матчук, Олег Червонюк та Віталій Грицак. Причому грошей на вибори кандидати не шкодували.

 

Результат:

  1. У нових політичних умовах виборці сліпо проголосували  за опозиційний бренд та Олега Осуховського.
  2. Хомко набрав лише 12 відсотків. Та посів навіть не друге місце, а лише четверте. Поступившись також Червонюку та Матчуку.
  3. Не маючи беззаперечної підтримки депутатів, мер втратив головний козир - більшість підтримки рівнян.
  4. Мер власноруч достроково запустив схему переформатування влади в місті.

 

Наслідки такої поразки для міської політики стануть видимими не одразу. Заяву депутата міськради Олександра Лащука та пропозицію меру скласти свої повноваження можна не рахувати. Зараз розбір польотів влаштовують на державному та обласному рівні, а вже потім труситиме Рівне.

 

Перспективи:

  1. Без рішення міськради мер не може ні призначити, ні звільнити жодного заступника. В тому числі й скасувати посаду першого заступника.
  2. Політичні розклади у міській раді зараз геть інші, ніж два роки тому. Там утворились нові депутатські та міжфракційні групи. Ймовірно їхні керівники не пропустять такий шанс поборотися за більший вплив у місті.
  3. За час своєї каденції він так і не зміг добитися остаточної назалежності від виборчих спонсорів та партнерів. Хто б що не заперечував, а такі спроби були. Як тепер себе поведуть друзі?
  4. Результат очільника міста точно не виправдав сподівань обласних та столичних керівників, які навіть виборчий округ перекроїли напередодні виборів. А це апріорі створювало меру комфортніші умови. Яку розплату зажадають за таку прихильність?
  5. Звільнити мера у нашій країні так само складно, як і президента. Приклад Києва чи того ж ближчого Кузнецовська всі пам`ятають. Звільнити то не можна. Але влади позбавити можна. Привіт Олександру Попову. У Рівному ситуація складніша. Але, погодьтесь, вплив мера визначається не тільки прописаними в законі повноваженнями. Його рішення спільні з міськвиконком та радою. Один, він і в Рівному не воїн, чи пак, мер.
  6. Ще місяці два тому озвучували версії зміни секретаря міськради та першого заступника. Зараз обставини інші, однак не факт, що від таких планів відмовляться.

 

Все це лише припущення і не хочеться щоб вони ставали правдою. Але в даному випадку все вирішить час. Рівне вже бачило в 90-х мерів, які мали наполеоніські плани, трамваї хотіли пускати, "заводи і параходи"… Але в той же час не мали жодних важелів для реалізації свої ініціатив. Звичайно, ж теперішній сміттєпереробний завод немає  до цієї теми жодного стосунку. Не подумайте.

Ризик отримати на найближчі кілька років англійського короля чи весільного генерала  без важелів впливу, підтримки депутатів та рівнян є завжди… Але безвихідних ситуацій, як відомо, не буває…

 

P.S. Володимире Євгеновичу, дякую за відремонтований парк "Лебединку".

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.