Науковий парк Катарського періоду

09 грудня 2012, 16:25
Власник сторінки
независимый исследователь
0
251
Науковий парк Катарського періоду

(...слідами Президента України)

(російська версія статті доступна на сайті)
"Репутация державы точнее всего определяется той суммой, которую она способна взять в долг" (Уинстон Черчилль)
28 листопада 2012 року Президент України відвідав Катарський парк науки і технологій у рамках свого «Аравійського турне» (27-28 листопада Об’єднані Арабські Емірати, Катар). На території цього наукового парка він виступив із презентаційною промовою про національні проекти та інвестиційні можливості України. Президентом України також акцентувалась увага катарських бізнесменів на тому, що «окреме значення для Катару матиме реалізація ще одного проекту «ІнтерМедікалЕкоСіті». Згадування про ще один національний проект «»Технополіс», техніко-економічне обґрунтування якого було затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.12, та який має безпосереднє відношення до сфери світових технопаркових структур, не знайшло логічного відображення у президентській презентації…

Подібний пасаж виглядав недоречним на тлі того, що презентація науково-технологічної України відбувалась на найвищому державному рівні, на унікальних теренах не лише Аравійського півострову, проте всіх прибережних країн Персидської затоки – єдиного науково-технологічного парку на Близькому Сході. Унікальність історії створення цієї технологічної структури, основні принципи, закладені у її діяльності – виступають надійним підмурком успішності у досягненні її нинішніх та майбутніх результатів.

Стратегічним баченням функціонування некомерційного підприємства, яким є Катарський науково-технологічний парк ((Qatar Science & Technology Park), є прагнення стати визнаним міжнародним центром прикладних досліджень, інновацій та підприємництва.

Задля реалізації цього завдання були здійснені такі заходи державної політики:

1. Ініціювання створення науково-технологічного парка (2002) у межах територіального комплексу Фонда Катару (Qatar Foundation), що є недержавним центром освіти, науки і суспільного розвитку. Стратегічною метою діяльності науково-технологічного парку визначено сприяння побудові «пост-вуглецевої» економіки шляхом заохочення комерційних компаній і наукових інститутів зі всього світу у проведенні наукових досліджень, розробленні і комерціалізації власних технологій саме в Катарі, а також у заохоченні підприємців у фундації нових технологічних компаній.

2. Законодавче забезпечення умов діяльності у рамках вільної економічної зони (2005), що передбачає:
  • сприятливі ринкові умови для створення місцевих компаній або філій іноземних фірм (практична відсутність бар’єрів входу-виходу на ринок);
  • можливості діяльності компаній зі 100-відсотковим іноземним капіталом;
  • відсутність місцевого оподаткування діяльності компаній;
  • безмитний імпорт та експорт матеріальних і нематеріальних ресурсів для діяльності компаній;
  • необмежена репатріація капіталу та прибутку.

3. Інвестування будівництва багатоцільових офісних, виробничих, навчальних та господарчих будівель (2006-2009 рр.) на території університетського містечка Фонду Катару, в околицях столиці держави, міста Доха.

Успішність функціонування Катарського науково-технологічного парку також визначаеться й такими вагомими чинниками, як:
1) участь у роботі науково-технологічного парку провідних світових корпорацій:
  • EADS (аерокосмічна промисловість);
  • ExxonMobil, Shell, Total (видобуток та переробка нафти і газу);
  • General Electric (багатогалузева корпорація);
  • Microsoft (комп’ютерна техніка та програмне забезпечення);
  • Rolls-Royce (енергетика, аерокосмічна промисловість);
а також
2) взаємовигідна співпраця у сфері науки та освіти з провідними університетами світу:
  • Virginia Commonwealth University (США, 501-550 місце у рейтингові 2012 року від QS World University Rankings), починаючи із 1998 року;
  • Texas A&M University (США, 165 місце), з 2003 року;
  • Carnegie Mellon University (США, 49 місце), з 2004 року;
  • Northwestern University (США, 27 місце), з 2008 року;
  • University College London (Велика Британія, 4 місце), з 2011 року;
  • HEC Paris (Франція, 58 місце), з 2011 року.

Либонь, лише тільки наведений перелік учасників Катарського науково-технологічного парку дозволяє усвідомити авторитетність цієї технологічної структури, створює основні передумови для справдження сподівань щодо високої ефективності подальшого її функціонування.

Чому ж тоді акцентувалась Президентом України увага бізнесових кіл Катару саме на національному проекті «ІнтерМедікалЕкоСіті», та ігноруванні іншого національного проекту, «Технополис»?

Чи, не тому, що Україна вже володіє специфічним досвідом (з 1999 року) функціонування власних технопаркових структур?

Чи, можливо, через те, що вже цього року Катарський науково-технологічний парк поповниться ще одним сучасним інститутом, в галузі біомедичних досліджень – Sidra Medical and Research Center, у створення якого було інвестовано 7,9 млрд. доларів США?

Що є первинним, а що – вторинним? Це питання стає вже не предметом філософських дискусій, проте прозрінням у зовнішній та внутрішній політиці у сфері науково-технологічної діяльності України.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: университет,Президент Украины,Президент України,стратегічне бачення,Університет,наукова політика,исследования и разработки,научная политика,дослідження і розробки,технологічний парк,технопарк,стратегическое видение,світовий рейтинг університетів,мировой рейтинг университетов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.