А це що за більшовик, лізе знов на броньовик?Як в Україні відбирають власність

14 грудня 2012, 17:51
Власник сторінки
Журналіст
0
293

Невеликі приватні компанії не пускають до єдиної газотранспортної системи України. Невже після того до нас прийдуть «Шеврон», «Шелл», «Ексон-Мобіл», з якими уряд нині веде переговори»?

Навіть у страшному сні не можна собі уявити такої картини. На хлібокомбінаті напекли  хліба, завантажили на автомашини, але  дядько з Києва гукає: стоп, хлопці, ніхто нікуди не їде, відправляйте все на склад.

-         У  нас угоди з магазинами…

-         На склад!

У схожій ситуації опинилися 10 західноукраїнських невеликих приватних підприємств, які із земних надр  у грудні видобули мільйони метрів кубічних вуглеводнів. Голубе паливо потрапило  в  єдину українську газотранспортну систему. Далі мало надійти до споживачів, але дядько з НАК «Нафтогазу» каже:

-         Газ невеликих компаній закачають у підземні сховища, а ваші партнери хай шукають нових продавців…

-         Це ж наша власність, хто дозволив нею розпоряджатися?

-         Нічого не знаємо – у сховища.  «Нафтогаз»  вас не включив у баланс на грудень. Ви газ добуваєте, але вас не видно у загальному балансі.

-          Як же нам  бути, -- волають споживачі?

-         Хто хоче, може купити паливо у облгазів.

-         А як ж угоди, стаття 141 Конституції України, що всі форми власності  рівні.

-         Нічого не знаємо.

Ситуація  справді кумедна, як у відомого героя роману  «Золоте теля» Ільфа і Петра. Хоч підстав нема, але всео одно проводимо експропріацію.

Нащадки  Остапа Бендера нині живуть і процвітають в національній акціонерній компанії «Нафтогаз України».  Вони вирішують, кого пускати до єдиної газової труби, а чию продукцію відправляти на склади.

Перевагу у грудні віддали великим монополістам, а представників малого і середнього бізнесу без попередження викинули з ринку. У розпалі зими їхні партнери  терміново шукають, у  кого купувати газ.

У Львові  та Івано-Франківську обласна рада, облдержадміністрація та  асоціація паливно-енергетичних підприємств  регіону бють на сполох. Уряд закликає позбутися  газових пут Путіна, а чиновники  з «Нафтогазу»  топлять вітчизняних газовидобувників.

Схожа ситуація і в інших регіонах України. Майже 30 приватних  компаній можуть опинитися на межі банкротства. Мова йде про порушення фундаментального права на власність. У газовидобувних підприємств, по-суті, відбирають приватну власність.

 У загальній  мережі диспетчерам  видно, скільки природного газу дають «Укрнафта», «Укргазвидобування», «Чорноморнафтогаз»  та малі приватні  підприємства. Газ  останніх   відправляють  у сховища і не  хочуть  віддати покупцям.  

У регіонах не розуміють більшовицької політики столичних чиновників.

На Львівщині три приватні компанії  щомісячно дають до бюджету від 300 до 600 тисяч гривень податків кожна. В Івано-Франківській області в Богородчанському районі   «Укрнафтогазінвест»  сплачує різних платежів щомісячно на суму 3,2 млн. грн – це основний наповнювач місцевого бюджету.

Якщо їх не включать у перелік підприємств, які є в балансі на грудень 2012 року, у регіонах  можуть  втратити  сотні робочих місць та багатомільйонні платежі  до бюджету. Вже не кажемо про те, ціна на газ у приватних  підприємств дешевша, ніж в облгазів, які активно перебирає у свої руки група Фірташа.

Коли і кого «Нафтогаз»  може не допустити до  єдиної газової труби? Ось як пояснив ситуацію  голова постійної комісії з питань інвестиційної та регуляторної  політики, паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної ради Тарас  Федак:

-- Закон України  «Про засади функціонування  ринку природного газу»  надає такі права у кількох випадках:  це відсутність вільної пропускної, це неналежна якість газу,  це надзвичайні ситуації. Жодну з цих причин ми не спостерігаємо

Розгадка  дивних кроків столичних чиновників досить проста. Перша причина. Перерозподіл  вигідний  монополістам –  таким чином  споживачів змушують підписувати угоди саме з великими компаніями. Малі підприємства намагаються  вижити з ринку. Більшість з них мають кредити і обов’язкові платежі. Якщо видобутий  газ будуть відправляти в сховища, то перестануть надходити кошти, припиниться діяльність підприємств. Не платиш податків – відкриють кримінальну справу, а це дасть підстави для анулювання спеціального дозволу на користування надрами. За таких умов приватні підприємства   втратять  і свердловини, і родовища,  малий і середній бізнес можна буде поставити на коліна і все скупити за копійки.

Друга причина –  уряд може домовитися про дешеві ціни з Росією, і монополісти терміново  хочуть позбутися залишків дорогого газу.

 Ось так в Україні по-більшовицьки відбирають приватну  власність. Невже після того  до нас прийдуть  «Шеврон»,  «Шелл», «Ексон-Мобіл»,  з якими уряд нині веде переговори»?

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.