Пам'яті Вартового

24 грудня 2012, 18:21
Власник сторінки
журналіст
0
199
Пам яті Вартового

Сьогодні виповнилося б 75 років з дня народження В'ячеслава Максимовича Чорновола. в 2009 році написав замітку, яка так у ЗМІ не була надрукована. Не за моєї вини.

                                                    Памяті Вартового

         10 років тому назад 25 березня 1999 року  Україна втратила свого Вартового - В’ячеслава Максимовича Чорновола. Лідера Руху. Людина – легенда. Жахлива трагедія сталася вночі на пустій трасі неподалік Борисполя. Коли загинув Чорновіл, тодішній міністр МВС Ю.Кравченко, майже на другий день безапеляційно заявив, що це звичайне ДТП. Справу швидко закрили. Потім потихеньку пішли з життя деякі свідки і учасники трагедії. Коли загинув Чорновіл, газета «День» вийшла з заголовком «Смерть Вартового». 

Чорновіл за суттю своєю був Вартовим нашої Незалежності. Він був одним з не багатьох

українських політиків якому вірили, якому хотілося вірити. Він був щирий у своїх переконаннях і помилках. На відміну від інших народних депутатів, він нічого не награбастав. Коли його не стало, його дружину Атену Пашко, виселили з київської депутатської квартири. В нього було чимало симпатиків і серед криворіжців, серед яких і автор цих рядків. В’ячеслав Максимович бував у Кривому Розі двічі.

Вперше літом 1990 року, виступав у парку «Правди» з естради. Не памятаю про, що йшла мова, але людей було чимало. Вдруге приїхав до Кривого Рогу, в під час парламентської передвиборної кампанії 1998 року. В.Чорновіл, Г.Удовенко, Ю.Костенко та інші відомі політики, виступали в актовій залі старого корпусу Криворізького технічного університету. Ветерани «рухівської революції»,чимало цікавого могли розповісти про свої зустрічі з Чорноволом.

 Коли ховали Вартового нашої Незалежності ( як символічно назвала тоді Чорновіла газета «День»), влада навіть мертвого боялася Чорновола. Ніякого трауру по країні не було обявлено. Тільки кримські татари у себе в Криму приспустили прапори. Чому дивуватися, надворі стояв пізній кучмозой.

Зі смертю В’ячеслава Чорновола фактично закінчився період національного романтизму в новішій історії відновленої Української Держави.

Нещодавно соратник, Чорновола, Лесь Танюк, сказав, що біля Чорновіла гуртувалися не політичні мародери, а ідеалісти. Але не стало Чорновіла, і на наступних президентських виборах у другому турі рухівці на чолі з новим лідером Г.Удовенком, підтримали Кучму.

Може тому, як ми зараз живемо, це до певної міри плата за смерть Чорновіл      


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.