Відродити річку Саксагань

27 листопада 2012, 18:07
Власник сторінки
журналіст
0
46
Відродити річку Саксагань

Відродити річку Саксагань

Підписанням декларації про партнерське співробітництво днями у Кривому Розі завершилася дводенна зустріч криворізьких та польських екологів які співпрацюють за для відродження ріки Саксагань. Дуже важливої річкової артерії міста, яка зараз майже зникає з мапи міста.

Дві екологічні організації Криворізька агенція регіонального розвитку та громадська організація «Екоцентр-К» останнім часом реалізують важливий для нашого міста проект «Повернути ріку людям». В рамках якого намагаються налагодити співробітництво між трьома секторами: міською владою,бізнесом та громадськістю заради відновлення річок Саксагані та Інгульця. Посильну допомогу зголосилися надати найближчі сусіди - поляки, які мають вдалі приклади всебе в дома. В серпні місяці за допомогою польських експертів з Фундації «МILA» («Місця та Люди Активні») в криворізькому педінституті відбулася презентація проекту «Повернути ріку людям».

Пан Єжи Даровський член команди виконавчої дирекції Агенції регіонального розвитку сім років тому вперше приїхав до Кривого Рогу, де почав свою діяльність з невеличкого проекту «Зелений Кривбас», сьогодні він говорить: « Я радий, що ми підписали декларацію про співробітництво, це як початок гарної та рішучої діяльності. Суспільної та демократичної дії».

Як зазначив завідуючий кафедри ботаніки та екології КПІ Едуард Євтушенко. - «Ми розробили ряд проектів в плані збереження проведених технологічних операцій спрямованих на врятування річки Саксагань. Одне з технологічних завдань створити систему зелених насаджень, яка б дозволяла підтримувати той екологічний стан вздовж річки, і яка у подальшому могла стати рекреаційним місцем для жителів міста».
Польське місто Нова Гута, що неподалік Кракова має чимало схожих з Кривим Рогом екологічних проблем. Аби познайомити з власним досвідом лікування річки Дубні, поляки запросили в жовтні місяці до себе колег з Кривого Рогу. Які на власні очі побачили результати міжсекторального партнерства.
«Наші партнери, - розповідає керівник криворізького відділення національного Екоцентру України Максим Агаджамов, - не тільки повернули до життя свою річку Дубню, що тече через все місто Нову Гуту. Як відомо у місті знаходяться меткомбінат, який належить корпорації Арцелор Міттал, та інші підприємства, що забруднюють навколишнє середовище. Протягом 10 років польські екологи за допомогою влади, бізнесу та громадськості, не тільки порятували річку, яка помирала, але й створили екологічний парк. Куди приїздять чимало туристів. На цьому вони ще заробляють, а кошти йдуть на поліпшення екологічного становища.

Під час візиту вже польських експертів до нашого міста в Криворізькому педінституті відбулися дводенні екологічні слухання. Представники польських організацій міста, науковці, правозахисники, просвітяни, журналісти та підприємці стали учасниками презентації Проекту україно - польського співробітництва та майстерень будування партнерства, в налагодження трьох секторального діалогу з владою, бізнесом та громадськістю.
Результатом стало підписання Декларації партнерства «Відродження ріки Саксагань».
Координаційна рада, яку було вибрано організаціями - партнерами буде згуртовувати громадські організації, зацікавлених громадян, молодь, представників бізнесу у співпраці з місцевими органами влади задля відродження р. Саксагань та сталого розвитку прилеглих територій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: экология,экологи,вода,река,Кривбас
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.