Підсумками 2012 року стало руйнування ліберальної моделі розвитку суспільства

07 січня 2013, 17:17
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
299

Підсумками 2012 року стало подальше руйнування ліберальної моделі розвитку суспільства та парламентаризму

Наразі в засобах масової інформації журналістами та експертами ведуться численні дискусії щодо посилення в Україні тоталітарних тенденцій та узурпації влади, посилення каральних органів, відсутності належного судочинства, тощо. В цьому разі, на мою думку, мова йде швидше про наслідки, ніж про причини системних процесів, що відбуваються в українському суспільстві. В основі цих процесів лежить принципове руйнування ліберальної моделі розвитку суспільства та парламентаризму (як її найбільш очевидного прояву).

Руйнування ліберальної моделі розвитку суспільства пов’язано з двома ключовими факторами: діяльністю влади та функціонуванням інститутів громадянського суспільства – ЗМІ та громадських організацій. Якщо дії влади були прогнозованими  - вона зацікавлена в забезпеченні максимального контролю над суспільством -, то функціонування засобів масової інформації та громадських організацій в Україні викликає значне розчарування. Відігравши ключову роль в помаранчевій революції 2004 року більшість ЗМІ і ГО так і не зуміли переосмислити свою роль в пост революційному суспільстві. Звикши боротися за досягнення конкретних політичних цілей («Кучму геть!», «третій тур», «Ющенко Президент», тощо)  та співпрацювати з опозиційними партіями і їх лідерами вони відійшли від виконання притаманних саме їм функцій, які і формують середовище громадянського суспільства.

Майже усі ЗМІ «зрадили» головну своєї функції – безпристрасне інформування суспільства про соціально значущі полії, а, натомість, стали інструментами інформаційно-політичних воєн. Знаючи про ту, чи іншу ключову політичну подію, з високою долею ймовірності можна спрогнозувати, що про неї скажуть (і чи скажуть) ключові українські ЗМІ, в якому контексті подадуть, які заголовки зроблять. При цьому можна бути упевненим, що, за рідкими винятками, жодне з них не подасть повну й об’єктивну інформацію.

Громадські організації (в крайньому разі значна їх частина) також не відійшли від «революційної» ейфорії та дуже часто обслуговують інтереси тих, чи інших політичних сил чи ідеологічних напрямків, є суб’єктами політичних процесів. При цьому основні завдання конкретного позаполітичного захисту інтересів своїх членів, сприяння соціальним трансформаціям, вироблення альтернативних концепцій розвитку суспільства за секторами інтересів своїх членів, контролю за політичним процесами часто поза увагою.

Все  це в значній мірі підірвало авторитет як ЗМІ, так і громадських організацій – руйнує передумови створення громадянського суспільства..

В свою чергу, відсутність громадянського суспільства  призводить до легкого руйнування парламентаризму, як найбільш інституалізованного його вираження. Порушення демократичної процедури, бійки й радикалізація політичної боротьби, непрозорі процеси підготовки й схвалення законодавчих рішень – це лише очевидні наслідки загальної деструкції  й послаблення українського парламентаризму. Ці процеси очевидно вигідні владі: слабкий й недієздатний парламент призводить до посилення уряду та президента, створення можливості каналізації соціального незадоволення «на депутатах». 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: парламент,змі,ГО,руйнування,підсумки 2012 року
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.