Януковичу подали сигнал

11 січня 2013, 13:18
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
231
Януковичу подали сигнал

Вчорашній маневр контрольованих олігархами депутатів носив виключно попереджувальний характер

Вчорашнє безрезультативне голосування за звільнення новоспеченого урядовця Сергія Арбузова з посади голови НБУ та призначення на неї Ігора Соркіна не давала підстав для скепсису – було зрозуміло, що вже на наступний день ці кадрові питання будуть вирішені.

Однак, цінність чергового «провалу» провладної більшості полягає в іншому – дає можливість зрозуміти наскільки міцними є позиції Януковича у Верховній Раді та демонструє настрої депутатів всередині владної команди.

Тож вчорашній парламентський день наштовхує на такі висновки:

1) парламентська більшість є дуже нестабільною і хиткою. Виникає питання, чи можна взагалі говорити про існування сталої більшості у ВР, чи коректніше все-таки говорити про ситуативну підтримку тих чи інших рішень парламенту;

2) іде жорстке протистояння груп впливу всередині самої Партії регіонів. Відмова проголосувати за звільнення Арбузова деяких регіоналів та депутатів-самовисуванців – чіткий сигнал Януковичу щодо несприйняття політики активного наступу «друзів» родини президента на ключові напрямки функціонування країни. Олігархи продемонстрували, що не готові віддавати увесь державний вплив представникам «Сімї» і, очевидно, опиратимуться й надалі;

3) «Золота акція» провладної більшості знаходиться в руках КПУ. Парламентські розклади поставили владу у цілковиту залежність від фракції комуністів – фактично кожне результативне голосування у ВР не обходиться без домовленостей із КПУ. Поки що послідовники Ілліча відробляють отримане раніше, але як довго триватиме їхня прихильність – сказати важко. У цій ситуації суттєво зростає роль позафракційних депутатів, зокрема міні-груп Порошенка, Балоги, потенційних «тушок» з опозиції, оскільки постійно залежати від примх комуністів Янукович навряд чи захоче;

4) тактика опозиційних фракцій щодо боротьби із «кнопкодавством» себе виправдовує. В умовах, коли кожен голос депутата впливає на успішне ухвалення рішень у парламенті, дотримання вимог персонального голосування стає визначальним. На цьому питанні опозиція заробляє чималі політичні дивіденди. У свою чергу влада, аби протягнути потрібні їй рішення, свідомо йде на порушення Конституції і, як наслідок, несе іміджеві втрати. Перчинки тут ще й додало рішення Європейського суду з прав людини у справі «Волков проти України», яке ставить під сумнів легітимність рішень ВР, ухвалених за допомогою кнопкодавства. Це штовхатиме владу на нестандартні законодавчі ініціативи, наприклад узаконення голосування раз на тиждень або ухвалення рішень більшістю від присутніх на засіданні депутатів.

Таким чином, вчорашній маневр контрольованих олігархами депутатів носив виключно попереджувальний характер. Вже на наступний день все стало на свої місця. Але Януковичу дали чітко зрозуміти, що якщо у владі й надалі порушуватиметься баланс на користь однієї групи впливу, парламент перестане бути опорою для чинного президента.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.