Олесь Доній пропонує алгоритм розширення і більшої співпраці опозиціних сил

15 січня 2013, 14:17
Власник сторінки
інженер (Dipl.-Ing.)
0
198

Створити надфракційне об’єднання Народну раду пропонує опозиційним партіям позафракційний нардеп Олесь Доній, 43 роки. Подібне діяло в парламенті першого скликання. Наступним кроком має стати створенн

Створити надфракційне об’єднання Народну раду пропонує опозиційним партіям позафракційний нардеп Олесь Доній, 43 роки. Подібне діяло в парламенті першого скликання.

— 1990-го Народна рада налічувала близько 120 депутатів. Об’єднала різних опозиціонерів: демократів, націоналістів — опонентів комуністичного ладу, — розповідає нардеп. — Хоч і в меншості, але була активна і демократична. Це було єднання депутатів, а не лідерів. У багатьох випадках ця меншість спрямовувала роботу Верховної Ради. Фактично вона привела до проголошення Декларації про суверенітет, а в подальшому — незалежності.

Сьогодні з формальної точки зору опозиціонерів у Верховній Раді більшість — близько 180. Проте є проблема — у меншому рівні демократизму, в непрозорості і слабшому зв’язку з виборцями. Спочатку дії відбуваються начебто красиві, але потім голови фракцій ідуть на незрозумілі та непрозорі домовленості з владною більшістю. Щоб змінити ситуацію, необхідно створити структуру, куди б увійшли всі опозиційні депутати, а не лише ради фракцій, а також мажоритарники. Таким чином, можна чисельно збільшити опозицію. Така Народна рада допомогла б зробити прозорішими стосунки всередині опозиції.

Питання виборів 2015 року зараз основне. Опозиційне середовище повинно бути максимально єдиним — щоб перемогти чинну владу, щоб унеможливити роз’єднання партбосів і загравання з можновладцями, імітування діяльності.

Говорили про це з лідерами опозиційних партій?

— Керівники фракцій мовчать. Хоча ця теза викликає підтримку в суспільства. Також мене підтримують багато депутатів, зокрема Олександр Бригинець, В’ячеслав Кириленко.

Наступним кроком має стати створення загальноопозиційного об’єднання за межами парламенту — за прикладом колишнього Народного руху. Це ще важливіше. Аби могли об’єднатися не лише партійці, а й опозиційне суспільство: громадські рухи, люди, які не входять до жодної структури.

Навколо якої ідеї треба створити Народну раду?

— Європейський вибір, підтримка української культури, мови, ринкова, а не олігархічна економіка, демократичні процедури. Слід учитися узгоджувати корпоративні інтереси, персональні амбіції. Для цього треба прозорість — менше шансів для агентури та підкупу лідерів.

Що буде, коли опозиція не об’єднається?

— Клан Януковича зацікавлений у довічному пануванні: другому терміні Януковича, а після того — у виведенні сина у президенти. Для цього вони розпорошуватимуть опозиційні сили. Натравлюватимуть їх одну на одну.

Джерело: Gazeta.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.